EU estää sairauspäivien omavastuuajan vuosilomalla

22.6.2016

Tänä kesänä on määrä soveltaa kuuden päivän omavastuuta, jos työntekijä sairastuu viidennellä lomaviikollaan. Omavastuuaika on osa Sipilän hallituksen tekemiä leikkauksia.

Vuosiloman aikainen omavastuu koskee lomia, jotka on ansaittu viime vuoden huhtikuun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana. Omavastuun eli karenssin määrä on kuusi työkyvyttömyyspäivää.

EU-tuomioistuimessa vuosiloman aikana sairastuneen omavastuuaikaan suhtaudutaan kielteisesti.

– Jos sairastuu neljän viikon loman aikana, loman voi myös Suomen lain mukaan keskeyttää heti ja siirtää, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n lakimies Jari Hellsten muistuttaa.

Hallituksen tekemä heikennys koskee mahdollista viidettä lomaviikkoa, useimmiten esimerkiksi kesään siirrettyä talvilomaviikkoa.

– EU-tuomioistuin on jo kolmessa tapauksessa katsonut ansaitun loman kokonaan suojatuksi omavastuupäiviltä. Siksi neljä viikkoa ylittävän loman omavastuut tullaan tarvittaessa kiistämään oikeustoimin, Hellsten selventää.

Hänen mukaansa työntekijän kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen tai omaan ammattiliittoonsa, jos työnantaja vaatii työntekijän sairauskarenssia vuosiloman aikana. Liitto voi tarvittaessa riitauttaa asian.

Omavastuuaika ei koske työntekijöitä, joiden työehtosopimuksissa on sovittu lakia paremmat ehdot. Tällaisia työehtosopimuksia on esimerkiksi julkisen sektorin aloilla sekä joillakin yksityisen sektorin aloilla.


Päivitetty: 5.6.2019