AKT:n Pasanen tuomitsi liikennekaaren ja kevytyrittäjyyden

30.5.2017


Kahdessa vaiheessa vuoden 2018 aikana voimaan tuleva laki liikenteen palveluista – ns. liikennekaari −  tarkoittaa AKT:n 2. varapuheenjohtajan Harri Pasasen mukaan ovien avaamista harmaalle taloudelle sekä työolojen ja liikenneturvallisuuden heikkenemistä.

Tiistaina AKT:n valtuuston kokouksessa puhunut Pasanen luetteli monia uudistukseen liittyviä negatiivisia asioita. Näitä ovat mm. pakettiautoliikenteen luvanvaraisuuden ja viranomaisvalvonnan loppuminen ja kuljettajakoulutuksen heikennykset. Lisäksi linja-autoa saisi ”ei-kaupallisessa liikenteessä”, kuten urheiluseurojen ajoissa, kuljettaa ilman ammattipätevyyttä. 

Suurinta myrkkyä liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ajama uudistus on kuitenkin taksiliikenteelle. 

− Tulevaisuuden visio lie Bernerin silmissä, että kaikki leikkuupuimurista mummoon voivat kulkea yhdessä ja samassa kuljetuksessa. Taksiliikennettä voi jatkossa ajaa kaikilla liikenneluvilla eli myös tavaraliikenne- ja joukkoliikenneluvilla.

Kevytyrittäjä putoa väliin

Harri Pasanen otti kantaa myös laskutuspalvelujen kautta toimivien ns. kevytyrittäjien aseman. Laki ei tunnista kevytyrittäjää, eikä tämä ole sen enempää palkansaaja kuin yrittäjäkään.

− Kevytyrittäjä ei pääse esimerkiksi työttömyysturvan piiriin sen paremmin työntekijä- kuin yrittäjäkassojen kautta.

Pasanen muistutti, että laskutuspalvelu ei ota kevytyrittäjälle myöskään tapaturmavakuutusta eikä vastuuvakuutusta.

− Joten mikäli hän kippaa ”rekan katolleen”, hän maksaa omasta pussistaan aiheuttamansa vahingot, kiteytti Pasanen.


Päivitetty: 5.6.2019