AKT:n Piirainen ihmettelee auringonpistospuheita

5.8.2016

AKT:n kesäpäivät Kouvola 5.8.2016

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen hämmästelee ns. auringonpistospuheita eli kokoomuksen esitystä sunnuntaikorvausten poistamiseksi ja Yrittäjien Pentikäisen halua rajoittaa työehtosopimusten yleissitovuutta. 

Piirainen peräänkuulutti AKT:n kesäpäivillä hallitukselta toimia luottamuksen lisäämiseksi.

Piirainen kommentoi AKT:n kesäpäivillä Kouvolassa ns. auringonpistospuheita: Mikael Pentikäisen esitystä työehtosopimusten yleissitovuuden rajoittamisesta ja kokoomuksen esitystä sunnuntailisien poistamisesta.

Pentikäisen esitystä hän epäili eurovaalikampanjan avaukseksi ja muistutti, että yleissitovuus on myös yritysten etu ja estää kaksien työmarkkinoiden synnyn. Kokoomuksen esitystä Piirainen kommentoi muistuttamalla, että kysymys on haittakorvauksista, jotka ovat syntyneet tiettyä tarvetta varten ja että ne ovat tärkeä osa palkkaa monilla aloilla. 
Häntä ihmetytti myös kokoomuksen tarkennettu esitys, jossa sunnuntailisät haluttiin säilyttää joillakin ammattiryhmillä, kuten poliiseilla ja sairaanhoitajilla. – Myös kuljetusaloilla tehdään paljon sunnuntaitöitä, muistutti Piirainen.

Marko Piirainen toivoi, että hallitus voisi yleisen yhteiskunnallisen luottamuksen nakertamisen sijasta lisätä vaihteeksi luottamusta. Tällaisia keinoja olisivat työntekijöiden ryhmäkanneoikeuden salliminen, alipalkkauksen kriminalisointi ja nollatuntisopimuksen kielto.

Sopimus voi syntyä nopeastikin

Marko Piiraisen mielestä kaikesta huolimatta on hyvät edellytykset sille, että työehtoneuvottelut johtavat AKT:n osalta nopeaan lopputulokseen. 
Näkemystään Piirainen perustelee sillä, että työntekijä- ja työnantajapuolella on isoja yhteisiä intressejä. Niitä ovat mm. kabotaasin aiheuttamat ongelmat sekä alan houkuttelevuuden turvaaminen. Kabotaasi uhkaa alan kotimaisia yrityksiä ja työpaikkoja. Tärkeä on myös turvata se, että kuljetusalalle saadaan jatkossakin ammattitaitoista työvoimaa.

AKT:n kanta työehtojen heikennyksiin ja palkkojen alentamiseen on tiukka ei. Jos työnantajat sen hyväksyvät, niin Piiraisen mukaan sopimus voi syntyä yllättävän helposti.
Heikennyksille tiukka ei

− Jos neuvotteluissa aletaan ajaa palkkojen ja työehtojen heikentämistä, niin voi olla, että Bulevardilla tavataan, sanoi Piirainen.

AKT:n ammattiosastoilta on tullut noin 200 erilaista esitystä työehtosopimusneuvotteluihin. Piiraisen mukaan ne koskettavat arkisia asioita, kuten työaikoja, palkkausta sekä työn ja perheen yhteensovittamista.

Kesäpäivät Kouvolassa kolmatta kertaa

AKT:n perinteiset talvipäivien kanssa vuorovuosin järjestettävät kesäpäivät pidetään tänä vuonna Kouvolassa 6. elokuuta. Kesäpäivien ohjelma koostuu erilasista kilpailuista, kuten ajotaitokisoista, yleisurheilusta, onginnasta ja karaokesta sekä sosiaalisesta yhdessäolosta. Eri lajeissa on osanottajia nelisen sataa. Kaikkiaan kesäpäiville odotetaan reilua tuhatta osallistujaa.

Aiemmin kesäpäivät on järjestetty Kouvolassa vuosina 1979 ja 1996.


Päivitetty: 5.6.2019