AKT:n Piirainen Savonlinnassa: Neuvottelujärjestelmän uudistamistyöryhmällä lähes mahdoton tehtävä

10.8.2014

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen arvioi, että työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän uudistuksia valmisteleva työryhmä on lähes mahdottoman tehtävän edessä.

- Työnantajien ja työntekijöiden tavoitteet ovat yhtä kaukana toisistaan kuin yö ja päivä, kuvasi Piirainen neuvottelujen tilannetta AKT:n kesäpäivien pääjuhlassa Savonlinnassa sunnuntaina.

Työllisyys- ja kasvusopimuksessa asetettu työryhmä on työskennellyt vuoden alusta lähtien ja sen tulisi saada työnsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

- Työntekijäpuolen vaatimukset muun muassa turvaamistoimien muuttamisesta, alipalkkauksen kriminalisoinnista sekä työehtosopimusshoppailun kieltämisestä eivät ole saaneet minkäänlaista vastakaikua työnantajilta, kertoi neuvotteluryhmän jäsenenä toimiva Piirainen.

Työnantajat ovat puolestaan esittäneet muun muassa lakko- ja tukilakko-oikeuden kaventamista sekä hyvityssakkojen korottamista. – Tämä ei käy työntekijäpuolelle, koska toteutuessaan työnantajien vaatimukset kaventaisivat työntekijöiden kansainvälisiä perusoikeuksia, muistuttaa Marko Piirainen.

- Seuraamalla pelkästään kahden valtioenemmistöisen yrityksen, Itellan ja Finnairin, harjoittamaa työnantajapolitiikkaa, voidaan todeta, ettei omistajaohjaus ole viime aikoina mennyt ihan ”putkeen”, arvioi Piirainen.

Hän korosti, että työelämässä on välitön tarve isoille uudistuksille. – Viime kädessä ne on tehtävä lainsäädäntöä uudistamalla.

Yli tuhat AKT:n jäsentä perheineen kokoontui viikonlopuksi Savonlinnaan kesäpäiville. Niiden ohjelmassa oli muun muassa ajotaitokilpailut, yleisurheilua, rantalentopalloa ja jalkapalloturnaus.

Edustajakokouksen jälkeen

- AKT:n kesäkuussa kokoontunut XVI edustajakokous linjasi ohjelmat ja säännöt vuosille 2014 – 2018. Edustajakokouksessa valtakirjan saanut liiton johto ja perusteellisesti uudistunut hallinto ovat nyt paljon vartijoina. Edustajakokouskaudella on tulossa kuljetussektorilla rivien tiivistymistä. Tämän varmisti kesäkuussa hyväksytty yhteisöjäsen-sääntöuudistus. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry:stä tulee kuluvan vuoden aikana AKT:n ensimmäinen yhteisöjäsenyhdistys reilulla 2 000 jäsenellään.

- Edunvalvonta- ja järjestöpuolella aloitamme edustajakokouksen linjausten mukaisesti koko nelivuotiskauden 2014 – 2018 kestävän järjestäytymisprojektin, jonka tavoitteena on muun muassa jäsenmäärän kasvattaminen selvälle nousukäyrälle sekä paikallisten edunvalvojien, luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen, määrän tuntuva kasvattaminen nykyisestä. Vain tätä kautta varmistamme liitolle tehokkaat resurssit edunvalvonta- ja järjestötyölle, korosti Marko Piirainen.

- Yhteiskuntavaikuttaminen nousee tärkeään keskiöön myös AKT:n toiminnassa uuden Euroopan parlamentin aloittaessa viisivuotiskautensa. Lisäksi reilun puolen vuoden päästä pidetään palkansaajien kannalta erittäin tärkeät eduskuntavaalit. AKT haluaa liittona vaikuttaa siihen, että myös seuraavassa tasavallan hallituksessa on palkansaajien asioita puolustavia eduskuntaryhmiä mukana, tasapainon vuoksi. Nyt meiltä kaikilta tarvitaan niitä edustajakokouksen peräänkuuluttamia Tekoja!

Eläkeratkaisussa huomioitava palkansaajia yksilöidyt tarpeet

- Lähiviikkojen aikana on määrä valmistua työmarkkinakeskusjärjestöjen esitys tulevasta eläkeratkaisusta, joka astuu voimaan 1.1.2017 alkaen. SAK on linjannut, ettei eläkeratkaisu voi olla vain EK:n esittämä nykyisen joustavan eläkeiän alarajan 63 – 68 vuotta muuttaminen mekaanisesti esimerkiksi 65 – 68 vuodeksi. Ratkaisussa on toteutettava nuorille aikaisemmin annettu eläkelupaus, eläkemaksujen taso, osa-aikaeläke- ja työkyvyttömyyseläkekysymykset sekä ns. työttömyysputkiasia.

- On hyvä muistaa, että esimerkiksi AKT:n sopimusalojen työntekijöistä vain noin neljä kymmenestä pääsee 63-vuotiaana vanhuuseläkkeelle. Siis noin kuusi kymmenestä jää pois matkan varrella työkyvyttömyyden tai muiden syiden vuoksi. Työoloja onkin muutettava siten, että niitä huomioidaan henkilökohtaisesti työaikojen ja töiden osalta siten, että töitä pystytään tekemään tavoiteikään saakka, korosti Piirainen. 

Infraan ja elvytykseen riittävät määrärahat ensi vuoden budjettiin

Maan hallitus on kokoontunut ja linjannut ensiaskeleet vuoden 2015 budjetille. Esimakua olemme saaneet jo valtiovarainministeriön esityksestä, johon ensi vuoden budjettiesitys on rakennettu.

- Budjettiesityksessä hyviä puolia ovat täsmäelvytykset infraan ja asuntorakentamiseen. Laskusuhdanteen ja taantuman aikana on isänmaallista korjata rapautunut tie- ja rataverkosto sekä julkisia rakennuksia päiväkodeista homekouluihin ja terveyskeskuksiin. Elvytys työllistää huomattavasti nopeammin kuin kokoomuksen aikoinaan lanseeramat yhteisöveron alentamisen laskennalliset synergiavaikutukset. Suomalaiset työttömät tarvitsevat tavallista työtä nyt ja heti. Työllisyysasteen nostamiselle on selvä syy-yhteys myös kotimaisen kysynnän kasvulle.

Kiitos järjestäjille

- Olemme viettäneet upeat kesäpäivät täällä kesäisen kauniissa Savonlinnassa. Osasto 032, Savonlinnan ja Ympäristön Automiehet ry jää liiton historiaan ensimmäisenä ammattiosastona, joka järjesti kesäpäivien yhteydessä rantalentopallo- eli beach-volley-turnauksen. AKT elää ajassa, toivon uudelle lajille menestystä ja pitkää ikää! Kiitos osasto 032:n aktiiviselle toimikunnalle loistavasta yhteistyöstä, joka mahdollisti onnistuneen kesätapahtuman kaikilta osin, kiitti puheenjohtaja Marko Piirainen.


Päivitetty: 5.6.2019