AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen: Orjatyömalli 2.0 torjuttava

30.5.2017

AKT:n valtuustossa tänään puhunut puheenjohtaja Marko Piirainen on huolissaan Sipilän hallituksen ajamista työttömyysturvan heikennyksen seurauksista.  Tähän mennessä työttömyysturvan kestoa on lyhennetty. Lisää heikennyksiä ovat tuomassa hallituksen ajamat TE-keskusten yksityistäminen sekä aktiivimalli.

Toteutetut ja suunnitellut uudistukset tarkoittavat hänen mukaansa paitsi työttömien tulotason laskemista, myös heidän ihmisarvonsa täydellistä nöyryyttämistä.

Eduskunnassa jo hyväksyttyä työelämäkokeilua Piirainen piti pitkäaikaistyöttömien hyväksikäyttönä. Siinä työtä olisi tehtävä normaalin palkan sijasta työttömyystuella.

− Kysymyksessä on puhdas orjatyön malli 2.0. Pitkäaikaistyöttömyy-destä kärsiviä ihmisiä hyväksikäytetään ja näin mahdollistetaan laillisesti halvemman työvoiman käyttö sekä saatetaan yritykset keskenään eriarvoiseen kilpailuasemaan

Piiraisen mukaan edellä kuvatut hallituksen esitykset ovat myös kilpailukykysopimuksen vastaisia.

− Jos AKT olisi kikyssä mukana, työttömyysturvaan tehtävä sopimusrikkomus aiheuttaisi luonnollisesti sen irtisanomisen, hän totesi.

Hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on lausuntakierroksella. SAK antaa siihen oman lausuntonsa, jossa esitys tyrmätään. Se ei Piiraisen mukaan kuitenkaan riitä.

− Jos todella haluamme, että lausuntokierroksen jälkeen pohjaesitys vedetään pois tai siihen tehdään oleellisia muutoksia, se edellyttää syyskuun 2015 mukaista poliittista mielenilmausta maan hallituksen toimia vastaan. Mikään muu ei nyt riitä.


 

 


Päivitetty: 5.6.2019