Ammattilaisten vinkit: Näin pidät rattiraivon aisoissa

19.6.2019


Itsellä on kiire, muut liikenteenkäyttäjät ovat ääliöitä ja tiekin on surkeassa kunnossa. Rattiraivo alkaa hiipiä pintaan.

Tunne on tuttu useimmille liikenteessä liikkuville, eivätkä ammattilaisetkaan ole sille täysin immuuneja. Heillä on kuitenkin konstinsa, joilla he viilentävät päänsä ja pitävät rattiraivon aisoissa. Minkälaisia mielenhillintävinkkejä heillä olisi tavallisille autoilijoille?

Sahatavaraa kuljettava Elina Ruokolainen kehottaa asettumaan toisen ihmisen asemaan.

– Toivoisin kaikilta ymmärrystä toisia kohtaan. Kaikki me emme ole samanlaisia, eikä kaikilla ole samanlainen tilanne kuin itsellä. Ei kukaan ole ilkeyttään siellä tiellä, vaan ajotapaan voi vaikuttaa esimerkiksi vanhuus tai sairaus. Kaikille pitäisi antaa tilaa ja aikaa, Ruokolainen sanoo.

Jakeluliikennettä ajava Pekka Karppinen neuvoo ensimmäiseksi jättämään ylimääräisen kiireen liikenteestä pois.

– Kun ei jätä lähtemistä viime tinkaan, saa pidettyä ajatukset rauhallisina. Jos tuntuu, että edessä ajava tökkii, kannattaa ottaa vaikka itse vähäksi aikaa sivuun ja lähteä sitten taas tyhjällä tiellä eteenpäin. Voi antaa sen mennä, jonka perävalot ärsyttävät, Karppinen tuumaa.

Pikavuoroja linja-autolla ajava Hannu Ulkoniemi arvelee, että usein liikenneraivo johtuu pohjimmiltaan jostakin muusta syystä kuin liikenteestä. Ehkä töissä tai muussa elämässä on jotain, mikä painaa, ja liikenne sitten vain kärjistää tunteet. Siksi Ulkoniemi toivoisi, että ihmiset pyrkisivät nollaamaan ajatuksensa ennen ajoon lähtöä.

– Ongelmat pitäisi käydä läpi paikan päällä, ei liikenteessä. Tien päällä täytyisi keskittyä ajamiseen, Ulkoniemi sanoo.

Postilla yhdistelmäajoneuvoa kuljettava Pertti Koskipää kehottaa pitämään rattiraivon mahdolliset seuraukset kirkkaana mielessä.

– Jos tuntuu siltä, että on muutenkin vaikea päivä ja sitten ihmiset vielä kiilailevat, kannattaa ajatella, miten paljon se päivä onkaan pilalla, jos itsekin tekee jotain hölmöä. Parempi on päästä ehjänä kotiin.

– Laske kymmeneen ja ajattele, että tuo toinen oli idiootti eikä sille mitään voi. Päästä ohi, mene kahville ja jatka sitten, Koskipää neuvoo.

 


Päivitetty: 19.6.2019