SAK haluaa siirtää verotuksen painopisteen työstä pääomiin ja varallisuuteen

1.2.2019

SAK haluaa turvata hyvinvointivaltion ja matalat tuloerot myös seuraavalla hallituskaudella. Julkiset palvelut ja etuudet ovat SAK:n mielestä helpoiten rahoitettavissa oikeudenmukaisen verotuksen avulla niin, että verotuksen painopiste siirtyy työn verotuksen korotuksista pääomien ja varallisuuden verottamiseen.

– Ilman tehokasta verojärjestelmää ja korkeaa verotusta emme voi taata rahoitusta hyvinvointivaltiolle. Korkeat veroasteet ovatkin tyypillisiä kaikille Pohjoismaille, pääekonomisti Ilkka Kaukoranta huomauttaa.

– Verotuksen perimmäinen tarkoitus on tietysti rahoittaa julkisen sektorin toiminta. Pohjoismainen hyvinvointivaltio etuuksineen ja palveluineen ei ole pelkästään ihmisten halu ja etu, vaan myös kansantalouden tärkeä tukipilari.

SAK:n pääekonomisti muistuttaa, että verotus on kansantalouden tärkeä tukipilari.

– Veroilla rahoitetut liikenneväylät mahdollistavat työvoiman ja tavaroiden liikkuvuuden. Julkinen hallinto ja oikeuslaitos turvaavat vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön. Hyvin toimivan julkisen sektorin hyödyt kansantaloudelle ovat siis laajat ja ilmeiset, pääekonomisti perustelee verolinjauksia blogikirjoituksessaan.

SAK:n tärkeimmät vaalitavoitteet

  • Hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää julkista taloutta vahvistavaa veropolitiikkaa.
  • Perusteettomien verotukien karsiminen lisää verotuloja ja yhdenvertaisuutta.
  • Uusi varallisuusvero ja veropohjien tiivistäminen siirtävät verotuksen painopistettä pääomiin.

Lue lisää - SAK:n verotavoitteet hallituskaudelle 2019-2023


Päivitetty: 5.6.2019