SAK:n Eloranta: Hallitukselta odotetaan työttömyysturvaan todellista uudistusta – ”Nyt kyse vain leikkaamisesta”

18.11.2016

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta odottaa hallitukselta halua toteuttaa työttömyysturvaan aitoja rakenteellisia uudistuksia.

Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön puheenjohtaja muistuttaa, että eduskunnan hyväksymä 200 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvaan on yksi hallituksen ohjelmaansa kirjaamista heikennyksistä.
–      Leikkaus ei liity millään tavalla keväällä neuvoteltuun kilpailukykysopimukseen.
SAK puolestaan on kiirehtinyt työttömiin kohdistuvan karenssijärjestelmän uudistamista.
–    Nyt kyse on vain leikkaamisesta. Sanktioiden osalta Suomen työttömyysturvajärjestelmä näyttäytyy jo nyt Ruotsia ja Tanskaa tiukempana, Eloranta painottaa.
 
–    Selkeyttämällä nykyistä järjestelmää madaltuu kynnys lähteä myös lyhytkestoiseen työhön, kun karensseihin liittyvä pelko ja epäselvyydet poistuvat.
 
Eduskunta hyväksyi tällä viikolla toisessa äänestyksessään hallituksen esityksen ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisestä sadalla päivällä 400 päivään.
 
Hallitus puolestaan ilmoitti lokakuussa työllisyystyöryhmän työskentelyn päätyttyä valmiudestaan jatkaa työllistymistä edistävien keinojen valmistelua yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
 
Suomessa sanktiot työttömälle Pohjoismaiden tiukimmat
www.sak.fi/ajankohtaista/blogit/jakovara/ovatko-suomen-tyottomyysturvan-ehdot-loysat-2016-11-08
 
Neljä ehdotusta työttömyysturvan uudistamiseksiwww.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/nelja-tyottomyysturvan-tarvitsemaa-uudistusta-2016-06-20

 


Päivitetty: 5.6.2019