Entistä useampi kiinnostunut luottamustehtävistä

10.11.2015

Yhä useampi SAK:lainen työntekijä on kiinnostunut luottamustehtävästä omalla työpaikallaan. Joka viides SAK:n jäsentutkimukseen vastannut ottaisi vastaan luottamustehtävän. Kymmenen vuotta sitten luottamustehtäviä toivoi 13 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ammattiliittojen jäsenistä.

– Työelämä on muuttunut kymmenessä vuodessa entistä epävarmemmaksi. Monissa yrityksissä on käyty useita yt-neuvotteluita viime vuosina, ja myös pätkätyöt, nollatuntisopimukset sekä vuokratyö ovat yleistyneet. Näyttäisi siltä, että yhä useampi haluaa olla vaikuttamassa vakaamman työelämän ja työntekijöiden oikeuksien puolesta, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila pohtii.

Työelämän epävarmuus ja työntekijöiden turvallisuuden tarve nousevat muutoinkin esille jäsentutkimuksessa.

– Ammattiliittojen jäsenet pitävät työssään tärkeimpänä asiana työpaikan pysyvyyttä. He odottavat oman liittonsa huolehtivan työsuojelusta ja työoloista sekä turvaavan työttömyyden kohdatessa. Näissä tehtävissä jäsenet myös arvioivat liittojen onnistuneen melko hyvin, Antila kertoo.

SAK:n jäsentutkimuksesta selviää myös, että luottamusmies tai vastaava henkilöstönedustaja on korkeintaan puolella alle kymmenen henkeä työllistävistä yrityksistä. 

Erityisen huono tilanne on kuljetusalalla, jossa vain noin joka kolmannessa pienessä yrityksessä on luottamushenkilö.

– Jos hallitus haluaa kehittää paikallista sopimista, tarvitaan pieniin yrityksiin lisää luottamusmiehiä. Valtaosa eli lähes 95 prosenttia Suomessa toimivista yrityksistä työllistää yrityksessään vähemmän kuin kymmenen henkilöä, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila huomauttaa.

SAK kartoittaa ammattiliittojensa jäsenten työelämään ja edunvalvontaan kohdistuvia odotuksia viiden vuoden välein. Huhtikuussa tehtyyn tutkimukseen vastasi 2 000 SAK:laisten liittojen jäsentä.

SAK:n jäsentutkimus 2015 – Kiinni liikkeessä on luettavissa SAK:n verkkopalvelussa:www.sak.fi/aineistot/tutkimukset/muut-tutkimukset/kiinni-liikkeessa-2015-11-10


Päivitetty: 5.6.2019