KAF tiedottaa - Valtakunnansovittelija Helle: Työnantajien edunvalvonta kiristynyt

4.5.2015

Valtakunnansovittelija Minna Helle otti kantaa Kuljetusalan Ammattiliittojen Federationin edustajiston kokouksessa työriitojen taustatekijöihin. Kuljetusalan Ammattiliittojen Federationi on alan ammattiliittojen yhteistyöjärjestö. 

– Työnantajat ovat kiristäneet edunvalvontaansa. Taustalla ovat alati koveneva kilpailu, heikko taloustilanne ja omistajien tulosodotukset, Helle sanoo.

Helle alusti maanantaina 4. toukokuuta pidetyssä kokouksessa työmarkkinoiden toimintaympäristön muutoksista. 

Helteen mukaan kiistoista tulee helposti periaatteellisia silloin, kun haastetaan olemassa olevia rakenteita ja osapuolilta puuttuu yhteinen näkemys siitä, miten tulevaisuudessa pärjätään.

– Työnantajilla ja palkansaajilla ei ole yhteistä strategiaa muutoksissa. Osapuolilla pitäisi olla vähintään yhteinen kuva tulevaisuudesta ja siitä, millä yritykset jatkossa pärjäävät. Työehtosopimusvaihdokset pitäisi ensisijaisesti hoitaa neuvottelemalla, ei riitelemällä. Paras ratkaisu saadaan aina sopimalla.

Helle haastaa miettimään uutta työmarkkinamallia raamisopimuksen ja työllisyys- ja kasvusopimuksen jälkeiseen aikaan, jotta koordinaatio säilyisi molemmin puolin työmarkkinaneuvotteluissa. Lisäksi hän patistaa työmarkkinajärjestöjä aloittamaan uudestaan jo kertaalleen kariutuneita työrauhaneuvotteluja. 

Veturimiesten Risto Elonen jatkaa puheenjohtajana

KAF:in edustajisto valitsi Veturimiesten Liiton puheenjohtajan Risto Elosen jatkamaan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Ensimmäisenä varapuheenjohtajan jatkaa Toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtaja Juri Aaltonen ja toisena Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen. 

Kuljetusalan Ammattiliittojen Federationi (KAF) on suomalaisten kuljetusalan ammattiliittojen yhteistyöjärjestö, johon kuuluu 15 liittoa SAK:sta ja STTK:sta. KAF:in liittoihin kuuluu yhteensä noin 80 000 jäsentä, jotka työskentelevät kuljetusaloilla. 

Lisätietoja: Puheenjohtaja Risto Elonen p. 0400 657 589


Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi KAF:n edustajiston kokouksessa työtaistelujen kuvasta. (kuva Mikko Karlsson)


Päivitetty: 5.6.2019