Kirjoitus ammattiosaston sivulla hermostutti Finnairin ja poiki jutun Journalistiin

16.12.2019

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivosen kirjoitus käsitteli Barcelonan ja Hongkongin levottomuuksia ja kaupunkeihin suuntautuvien Finnairin lentojen alihankintajärjestelyjä.

Jari Toivosen kirjoitus käsiteltiin Finnairin johtoryhmässä ja hänen esimiehensä Eveliina Huurre kirjelmöi siitä AKT:lle. Kirjelmässään hän kysyi, ”mikä tavoite tällä AKT:n viestintälinjauksella oli?”. Huurteelle vastasi AKT:n 2. varapuheenjohtaja Harri Pasanen. Hänen mukaansa kyseessä ei ollut AKT:n viestintälinjaus ja että kirjoituksessa oli käytettävissä olevien tietojen valossa analysoitu tilannetta.

− Asioiden julkituominen ja niistä avoimesti puhuminen on sinällään AKT:n arvojen mukaista viestintää, totesi Pasanen.

Kirjoituksessaan Toivonen mm. totesi, että Finnairin Hongkongin lennoilla työskentelee ainoastaan hongkongilainen henkilökunta. Finnair ostaa matkustamopalvelun alihankintana OSM Aviation nimiseltä yritykseltä, jonka suomalainen toimitusjohtaja on kieltänyt kaiken yhteistyön työntekijöitä edustavan ammatillisen järjestön kanssa.

Toivonen oli jo vuonna 2013 kantaaottavan kirjoituksensa takia työnantajansa hampaissa. Silloin hän julkaisi Turun Sanomissa kirjoituksen, jonka mukaan Finnair maksoi aasialaiselle henkilökunnalle palkkaa 650 euroa kuukaudessa. Kirjoittajat kuvasivat menettelyä nykyaikaiseksi orjatyöksi ja rinnastivat sen tuolloin runsaasti julkisuutta saaneeseen kiinalaisten kivityömiesten alipalkkaukseen.

Journalisti on Suomen journalistilliton julkaisema toimitusalan ammattilehti.

Jari Toivonen on AKT:n osasto 208 SLSY puheenjohtaja ja AKT:n hallituksen jäsen.

Lue Journalisti-lehden juttu Artikkeli Hongkongin mielenosoituksista hermostutti Finnair-pomon – tivasi selitystä aiemmin mielipidekirjoituksesta varoituksen saaneen alaisen ammattiliitolta täältä:
https://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/artikkeli-hongkongin-mielenosoituksista-hermostutti-finnair-pomon-tivasi-selitysta-aiemmin-mielipidekirjoituksesta-varoituksen/

Lue alkuperäinen artikkeli Barcelonan ja Hongkongin tyytymätön työväki täältä: https://www.slsy.info/tiedotteet/?x182653=880557


Päivitetty: 17.12.2019