Kisällilaulujen keräys käyntiin Työväen musiikkitapahtumassa – Punainen Lanka otti yleisönsä

1.8.2016

Vaikea kuvitella sopivampaa hetkeä käynnistää vanhojen kisällilaulujen keräys kuin Työväen musiikkitapahtuma ja hetki ennen legendaarisen Punaisen Langan konsertin alkua. 

Kisällilauluperinne oli aikanaan vahva ja kisällilaulutapahtumat suurempia tapahtumia kuin Tangomarkkinat nykyisin. Suosiostaan huolimatta kisällilauluja on tallennettu vähän. On arvioitu, että kisällilauluja olisi noin 16 000. Niistä talteen on saatu noin 500. Työväen sivistysliiton keräys ajoittuu sodan jälkeisistä vuosista seitsenkymmenluvulle.  

Myös Repe Helismaalla on kisällilaulutausta. Hän kirjoitti lauluja Lahden kisälleille 1930-luvulla. Osa teksteistä hän teki nimellä Reino Helenius. Näistä lauluista ei ole arkistossa ainuttakaan. 

Keräyksen suojelijana toimii eduskunnan puhemies emeritus ja itsekin kisällilauluperinnettä aikanaan jatkanut Matti Ahde ja koordinaattorina Timo Tuovinen.

Keräyksen avauksen jälkeen lavalle astui kisällilauluperinteen jatkajiin lukeutuva Punainen Lanka. Valkeakosken keikka oli yhtyeelle toinen sitten seitsenkymmenluvun. Bändi sai lämpimän vastaanoton ja hieman kankean alun jälkeen myös yleisön lämpiämään. 

Lisää keräyksestä: http://www.tsl.fi/kulttuuri/tyovaenkulttuuri-talteen-ja-elav/


Kisällilaulukeräyksen suojelijana toimii Matti Ahde (keskellä) ja koordinaattorina Timo Tuovinen. Vasemmalla Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi.


Legendaarinen Punainen Lanka sai Eija Ahvon ja Harri Saksalan johdolla Valkeakoskella lämpimän vastaanoton.

 


Päivitetty: 5.6.2019