Kokonaisjäsenmaksu nousee kahvikupin hinnan

5.2.2015

Liiton jäsenmaksu säilyy ennallaan

Työttömyyden voimakas kasvu pakottaa nostamaan AKT:n jäsenmaksua ensi vuonna 0,2 prosenttia. Liiton jäsenmaksuosuus säilyy ennallaan, mutta työttömyyskassan osuus maksusta kasvaa. Valtuusto päätti kokonaisjäsenmaksuprosentiksi 1,8 prosenttia. Vastaehdotuksena oli kokonaisjäsenmaksuprosentin korotus 2 prosenttiin.

Korotus merkitsee linja-auton- ja kuorma-autonkuljettajan kaksiviikkoisjaksossa noin 2,5 euroa eli kahvikupillisen hintaa. Ay-jäsenmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, jolloin noin puolet korotuksesta palautuu takaisin verotuksessa.

Vuonna 2009 työttömyyskassan osuus 1,6 prosentin jäsenmaksusta oli 0,35 %. Siitä lähtien kassan osuus on ollut kasvussa. Vuonna 2010 osuus oli 0,45 %. Vuonna 2013 se oli 0,50 % ja tänä vuonna 0,53 %. Tulevana vuonna työttömyyskassan osuus nousee 0,60 prosenttiin.

Kuljetusaloilla keskimääräinen työttömyysaste on tällä hetkellä 10 %. Vuonna 2013 AKT:n jäsenistä työttöminä oli 8,2 %. Tämän vuoden lokakuuhun mennessä työttömyys on noussut 9,5 prosenttiin. Synkät talousennusteet povaavat työttömyyden kasvavan edelleen ensi vuonna.

Jäsenmaksun korotusta perusteltiin valtuustossa voimakkaasti sillä, että näin voidaan turvata heikoimmassa asemassa olevin jäsenten ja heidän perheidensä toimeentulo. Korotus vahvistaa myös AKT:n valmiuksia seuraavalla työehtosopimuskierroksella.


Päivitetty: 5.6.2019