Marko Piirainen: Hallitusohjelmassa paljon hyvää

3.6.2019

AKT:n tavoitteet ovat hyvin mukana Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen on tyytyväinen Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan. Siinä näkyvät sekä AKT:n hallitusohjelman suhteen maaliskuussa asettamat alakohtaiset tavoitteet että työelämäkysymykset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. AKT:n hallitusohjelmatavoitteet voit lukea täältä: https://www.akt.fi/uutiset/akt-n-hallitusohjelmatavoitteet/

AKT edellytti maaliskuussa uudelta hallitukselta panostuksia väyläinvestointeihin sekä lisää resursseja harmaan talouden torjuntaan. Kummankin suhteen on luvassa edistystä.

Hallitusohjelmassa todetaan, että Suomen liikenneverkoston korjausvelka on 2,5 miljardia euroa ja että verkoston rahoitus on ollut riittämätöntä ja kunto heikentynyt vuosi vuodelta. Perusväylänpitoon luvataan nyt parlamentaarisen työryhmän esityksen mukaan vuodesta 2020 eteenpäin 300 miljoonan euron vuosittainen tasokorotus.

−Perusväylästön kunnossapitoon tehdään mittavia tasokorotuksia ja miljardihankkeet nivotaan osaksi 12-vuotista valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa, summaa Piirainen.

Poliiseille on puolestaan luvassa lisää resursseja harmaan talouden torjuntan.

Aktiivimalli puretaan ja alipalkkaus kriminalisoidaan

Työelämäkysymyksissä hyviä asioita ovat alipalkkauksen kriminalisointi, panostukset palkkatasa-arvon edistämiseen ja paluu työelämäkysymysten kolmikantaiseen valmisteluun.

− Työttömien kohdalla tärkeää on aktiivimallin leikkurin ja epäreilujen vaatimusten purkaminen ja panostukset te-palveluihin.

Työelämäkysymyksistä Piirainen nostaa esille vielä pätkätyöläisten ja epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien aseman parantamisen, nollatuntisopimusten sääntelyn ja lupauksen perhevapaauudistuksen toteuttamisesta. Myös taksilakiin tehtävät korjaukset ovat askel oikeaan suuntaan.

Tärkeä koulutus

Piirainen on tyytyväinen myös panostuksista koulutukseen ja tutkimukseen. Erityisen tärkeänä hän näkee toisen asteen koulutuksen saamisen oppivelvollisuuden piiriin.

− Se edistää tasavertaisuutta työelämässä ja auttaa torjumaan nuorten syrjäytymistä.

− Tällä hallituksella on täysin erilainen ja palkansaajaa ymmärtävä tulokulma näihin asioihin kuin sen edeltäjällä, sanoo Piirainen.

 


Päivitetty: 5.6.2019