Marko Piirainen: Kuudes lomaviikko palkansaajille

23.5.2018

AKT:n kevätvaltuustossa puhunut AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen vastasi EK:n esitykseen lomaviikon leikkaamisesta palkansaajilta nostamalla esille AKT:n pitkäaikaisen tavoitteen kuudennesta lomaviikosta.

− Perusteena voi mainita niin usein mainitut verrokkimaat, Ruotsin ja Tanskan, joissa työntekijöiden vuosiloma sekä vapaapäivät ovat kolme tai neljä päivää Suomea pidemmät.

Piirainen moitti myös hallitusta palkansaajien kurittamisesta. Hän viittasi mm. työntekijöiden irtisanomissuojan keventämiseen alle 20 hengen yrityksissä ja määräaikaisuuden hyväksymiseen yli 3 kuukautta työttömänä olleilta alle 30-vuotiailta ilman perusteita.

− Osalle työntekijöistä hallituksen viesti on se, että olet ikuisella koeajalla sekä määräaikaisessa työsuhteessa, totesi Piirainen.
Tampereella kolmen viikon päästä kokoontuva edustajakokous poikkeaa Piiraisen mukaan edellisestä mm. siinä, että nyt kokouksen keskitytään vahvasti tulevaisuuden haasteisiin.

− Sopimusalojamme haastavat kansainvälistyminen, automatisaatio, digitalisaatio ja robotisaatio, halusimme sitä tai emme. On järkevämpää olla mukana vaikuttamassa kehitykseen kuin pistää pää pensaaseen ja vastustaa kehitystä.

Vuoden 2017 keskeisiksi tapahtumiksi AKT:n piirissä Piirainen nosti mm. järjestämistyössä etenemisen sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen liittymisen AKT:n täysjäseneksi. Merkittäviä ovat myös AKT:n ja Kuljetusalan Työttömyyskassan talouden myönteinen kehitys ja kuljetusalan työllisyyden paraneminen.
 


Päivitetty: 5.6.2019