Pätkätyöntekijän asemaa halutaan heikentää – katso video

17.12.2015

Sipilän hallituksen tarkoituksena on lisätä työelämän joustoja ja paikallista sopimista. Hallitus aikoo pidentää koeajan neljästä  kuukaudesta 12 kuukauteen sekä poistaa peruste alle vuoden määräaikaisista työsopimuksista. Nykyisin määräaikaisuuden peruste on kirjattava työsopimukseen, niitä ovat mm. sijaisuudet, työntekijän oma tahto sekä työn luonne. Operaatio Vakiduuni on huolissaan kirjauksista, sillä ne oleellisesti heikentävät pätkätyöntekijöiden jo ennestään heikkoa asemaa. Koeajan ollessa vuoden sekä määräaikaisuuden perusteen poistaminen lisäävät työntekijöiden työelämässä kohtaamaa epävarmuutta työtunneista ja palkkatulosta. Nollatuntityöntekijä voi tulevaisuudessa olla vuoden määräaikaisessa työsuhteessa ilman perustetta 12 kuukauden koeajalla. 

Työelämän heikennykset eivät jää tähän. Sipilän ns. pakkolait mahdollistavat palkan, joka on alle alan työehtosopimuksen. Kunhan siitä on sovittu paikallisesti työntekijöiden kanssa. Tämä linjaus on erittäin huolestuttava, sillä se oleellisesti puuttuu työmarkkinoiden sopimusjärjestelmään ja hankaloittaa työntekijöiden vaikuttamista työehtoihin. Operaatio Vakiduuni kokee, että näillä ratkaisulla tavoitellaan halpatyövoimaluokan synnyttämistä Suomeen. Saksassa jo miljoonat työntekijät työskentelevät 5 € tuntipalkalla.

Katso Operaatio Vakiduunin video asiasta

Löydät sen täältä >>

Jos et hyväksy Sipilän hallituksen toimia heikentää pätkätyöntekijän asemaa, niin jaa video Operaatio Vakiduunin Facebook-sivulta >>

Kampanjaterveisin
Juha Häkkinen
AKT:n projektisihteeri


Päivitetty: 5.6.2019