Pekka Lehtonen AKT:n valtuustossa: Osa yrityksistä käyttänyt härskisti hyväksi koronakriisiä

18.11.2021

AKT:n vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen määritti liiton tes-tavoitteiksi ostovoiman ja työssä jaksamista turvaavat sopimukset.

Helsingin työväentalolla 16. marraskuuta kokoontunut AKT:n valtuuston sääntömääräinen syyskokous valitsi liiton uudeksi puheenjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Ismo Kokon. Lisäksi kokous kävi keskustelua tulevaisuuden haasteista. Sellaisiksi nähtiin erityisesti nuorten saaminen mukaan ay-toimintaan.

Asiaa tarkasteli mm. yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Anssi Naskali Kauhajoelta. Kahden kouluikäisen lapsen isänä hän hämmästeli, että jo koululaisille opetetaan yritystaitoja, mutta työelämän pelisäännöistä tai ammattiyhdistysliikkeen merkityksestä ei koulussa kerrota juuri mitään.

Samasta asiasta terveisiä maan hallitukselle ja opetusministerille lähetti myös mm. kokkolalainen ahtaaja Vesa Pohjola.

Vaikea tes-kierros

AKT:n vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen käsitteli valtuustopuheessaan mm. työehtosopimustilannetta, teiden kuntoa ja AKT:n edustajakokousta.

− Viime aikojen muutokset Suomen työmarkkinakentässä ovat olleet merkittäviä. Tuleva sopimuskierros ei ymmärrettävästi tämän vuoksi tule olemaan helppo.

Muutoksille Lehtonen viittasi mm. Metsäteollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n irtaantumisiin valtakunnallisista työehtosopimuksista sekä koronapandemian vaikutuksiin AKT:n kentässä.

− Tätä tilannetta osa yrityksistä on valitettavasti käyttänyt härskisti hyväkseen pyrkiessään heikentämään työntekijöiden työehtoja.

AKT:n tavoitteena tes-neuvotteluissa on Lehtosen mukaan turvata jäsenten ostovoima ja parantaa mm. työssä jaksamista.

Hyvä tiestö edistää ilmastotavoitetta

Lehtonen vaati myös lisää rahaa teiden kunnossapitoon ja muistutti hyvän tiestön edistävän sekä ilmastotavoitteita että Suomen kilpailukykyä. Hän kritisoi liikennepolitiikkaa siitä, että rahaa riittää raiteisiin ja ratahankkeisiin samaan aikaan kun tieverkon kunnossapidossa säästetään.

− Suomi ei pärjää ilman tehokasta logistiikkaa ja ammattitaitoisia kuljetusalan ammattilaisia, hän totesi.

Valmistautuminen AKT:n kesäkuussa olevaan edustajakokoukseen on Lehtosen mukaan edennyt hyvin.

− Työryhmien työ on edennyt aikataulussa, ammattiosastoilta on pyydetty esitykset ja ensi vuoden tammikuussa ryhmien työ on valmis toimitettavaksi eteenpäin.

Valtuusto hyväksyi myös AKT:n toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2022. AKT:n jäsenmaksuksi vuodelle 2022 valtuusto päätti 1,8 prosenttia.


AKT:n valtuusto kokoontui Helsingin työväentalon juhlasalissa.

 


Valtuuston kokouksen avasi valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen. Avausta vierestä seurasivat vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen, valtuuston 1. varapuheenjohtaja Jape Lovén ja 2. varapuheenjohtaja Aki Lilja.

 


AKT:n valtuuston kokouksessa muistettiin 60- ja 50-vuotta täyttäneitä valtuuston jäseniä. AKT:n viirin saaneiden yhteiskuvassa Juha Lihavainen, jolle tuli täyteen 60 vuotta sekä viisikymppisiä viettäneet Peter Lammenranta, Jussi Niemi, Jarmo Kanerva, Marko Kujala, Ossi Rautamies ja Jyrki Helminen.

 


Vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen vaati puheessaan lisää rahaa teiden kunnossapitoon ja muistutti hyvän tiestön edistävän sekä ilmastotavoitteita että Suomen kilpailukykyä.


Päivitetty: 18.11.2021