Puheenjohtaja Ismo Kokko AKT:n edustajakokouksen avajaisissa: AKT vaatii ostovoiman turvaavia palkankorotuksia sekä sivukulujen siirtämistä takaisin työnantajalle

16.6.2022

AKT:n edustajakokouksen avauspuheessaan puheenjohtaja Ismo Kokko vaati ostovoiman turvaamista myös korkean inflaation aikana. Käytännössä se edellyttää kuljetusaloille vähintään kunta-alan mukaisia palkankorotuksia ja kikyn sosiaaliturvamaksujen siirtämistä takaisin työnantajalle.


AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

- Ostovoimaa nostavan vaikutuksen täytyy olla ensi vuodelle yhteensä inflaatioennusteen mukainen, eli noin 5–6 prosenttia, Kokko sanoi Tampereella.
Kokko nosti puheessaan erityisasemaan kuljetusalalle hakeutuvat nuoret sekä työelämän laatukysymykset.

− Yksi tulevaisuutemme keskeisiä kysymyksiä on nuorten saaminen kiinni kunnolliseen työelämään. Kunnollisella työelämällä tarkoitan normaalia, vakituista työsuhdetta, täysillä tunneilla, kelvollisilla työehdoilla ja elämisen mahdollistavalla palkalla.

Työelämän laadullinen parantaminen on kuitenkin vaikeaa työnantajan vastahangan ja tiukan sopimuskoordinaation vuoksi. Siihen sisältyy myös ajatus, että jokainen laadullinen parannus otetaan pois palkasta.

− Suomeksi sanottuna mikään laatukysymys ei etene ilman työtaisteluvalmiutta.

Puheessa lähti terveisiä myös Sanna Marinin hallitukselle. Kokko toivotti sille voimia saattaa maaliin hallitusohjelmaan kirjatut työelämän uudistukset.

− Näitä ovat muun muassa alipalkkauksen kriminalisointi, työsuhteen naamioinnin estäminen, palkka-avoimuuden edistäminen, nollatuntilaisten aseman parantaminen, ulkomaisten työntekijöiden kotouttaminen ja suojelu.


Päivitetty: 16.6.2022