SAK:n Eloranta: Työn muutos vaatii näkemyksellistä kolmikantaa

1.6.2017

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta odottaa elinkeinoelämältä selkeämpää sitoutumista kolmikantayhteistyöhön. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmoittanut olevansa edelleen mukana kolmikantaneuvotteluissa ansiosidonnaisen sosiaaliturvan ja työlainsäädännön osalta.

– Pelkkä mukanaolo ei kuitenkaan tuota tuloksellista kolmikantaa. Osallistumisen on oltava aktiivista ja tasapainoista.
 
– Suomi on suuren yhteiskunnallisen ja työelämän murroksen edessä. Tarvitsemme näkemyksellistä palkansaajien, työnantajien ja valtiovallan yhteistyötä, jotta työ, työntekijä, elinkeinoelämä ja yhteiskunta kehittyvät tulevinakin vuosina. Työelämän muutoksen hallinnassa ja kehittämisessä keskusjärjestöillä on paljon annettavaa, eikä kehittämistä pidä jättää tekemättä tupo-trauman vuoksi.
 
Eloranta painottaa, että tuottavuutta työpaikoilla on mahdollista kasvattaa investoimalla ihmisiin. Hän arvioi torstaina SAK:n edustajistossa Helsingissä, että EK:n kuluneen kevään tiukan ”kamreerimainen puhe” vaikuttaa sekä tulevaan työmarkkinakierrokseen että mahdollisuuteen lisätä suomalaisen työn tuottavuutta.
 
– Jos edessä olevia muutoksia arvioidaan vain tiukan kamreerimaisesti ja nollasummapelinä, ei lopputulos ole eduksi kenellekään. Työelämässä on kuitenkin mahdollisuus koko joukkoon inhimillisen pääoman investointeja koulutuksesta työssä jaksamista tukeviin työaikajärjestelyihin tai työntekijöiden aloitteellisuuden kehittämiseen. Elinkeinoelämän tulisikin laajentaa agendaansa myös työn kehittämisen puolelle.

 


Päivitetty: 5.6.2019