SAK ja EK osoittavat tukensa Ukrainalle maan kansallispäivänä – 40 000 euron yhteislahjoitus sodan uhreille

24.8.2022

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt SAK ja EK ovat yksituumaisesti sopineet 40 000 euron yhteislahjoituksesta Ukrainan sodan uhreille maan kansallispäivänä 24.8. Keskusjärjestöt haluavat lahjoituksellaan muistuttaa, että Venäjän aloittama hyökkäyssota on yhä käynnissä ja Ukraina tarvitsee tukeamme.

Ukraina viettää kansallispäiväänsä tänään 24. elokuuta. Samalla tulee kuluneeksi tasan puoli vuotta siitä, kun Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Sota mullisti koko Suomen ja muun Euroopan kylmän sodan jälkeen vaaliman ulko- ja turvallisuuspoliittisen arkkitehtuurin ja sekä Suomi että Ruotsi ovat hakeneet pikavauhtia Naton jäseneksi.

Mutta toisin kuin Venäjän johto kuvitteli, sota ei ollutkaan ohi muutamassa päivässä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kannustaa Suomen valtiota, kansalaisyhteiskuntaa ja Suomen kansalaisia jatkamaan edelleen tukeaan Ukrainalle.

– Itsenäisyyttään sitkeästi ja urheasti puolustaneella Ukrainalla ja sen kansalaisilla on ollut koko kriisin ajan takanaan eurooppalaisten vankkumaton tuki. Pidämme tärkeänä, että emme turru tähän sotaan alituisesti uutisoitujen tragedioiden tulvassa, vaan jatkamme Ukrainan tukemista.

SAK:n 20 000 euron avustuksesta 10 000 euroa osoitetaan Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n solidaarisuusrahastoon, 5 000 euroa YK:n lastenjärjestölle Unicefille ja 5 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille. Aikaisemmin helmikuussa SAK teki yhteensä 15 000 euron lahjoituksen samoille järjestöille.

Ukrainan kansallispäivän kunniaksi SAK nostaa tänään aamulla Ukrainan lipun keskustoimistonsa salkoon.

SAK laajensi viime keväänä Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä, jotta sotaa pakeneville ukrainalaisille on tarjolla helposti ymmärrettävää tietoa suomalaisesta työelämästä omalla äidinkielellään.


Päivitetty: 24.8.2022