SAK: n mukaan naisten ja miesten välinen palkkaero pienentynyt liian hitaasti

18.3.2015

SAK on tyytyväinen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen samapalkkaohjelman jatkumiseen. SAK toivoo, että uusi ohjelma onnistuu paremmin tavoitteissaan kuin nyt päättynyt samapalkkaohjelma.

- Sukupuolten välinen palkkaero on pienentynyt liian hitaasti. Samapalkkaohjelma on onnistunut kuromaan eroa umpeen vuosina 2006 – 2014 vain 3 – 4 prosenttiyksikköä, kommentoi SAK:n tasa-arvovastaava Tapio Bergholm.

Samapalkkaohjelman päätavoitteena on ollut kaventaa naisten ja miesten välinen palkkaero 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Nykyisellään keskimääräinen säännöllisen tuntityön perusteella laskettu ero on hieman alle 17 prosenttia.

Bergholm toivoo, että seuraava ohjelma keskittyy etenkin nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeroihin.

- Naisvaltaisten palvelualojen vertailukelpoinen palkkakehitys on samapalkkaisuuden kannalta keskeistä. Euromääräiset palkankorotukset luovat umpeen naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa, hän toteaa.

SAK:n tasa-arvovastaava muistuttaa, että vuoden alussa voimaan tullut uudistettu tasa-arvolaki mahdollistaa aiempaa tehokkaamman puuttumisen ongelmiin työpaikan palkkatasa-arvossa.

Torstaina 19.3. vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

 


Päivitetty: 5.6.2019