SAK:n tarjous nollalinjasta vuodelle 2017 voimassa vain nyt

19.11.2015

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly muistuttaa, että tarjous palkkamaltista on osoitettu vain parhaillaan käytäviin työmarkkinaneuvotteluihin.

- Odotukset pitkäaikaisesta palkkamaltista eivät ole realistisia enää syksyn 2016 työmarkkinakierroksella, jos neuvottelutulosta ei synny nyt. Ensi syksynä pakkolakien tuomat heikennykset olisivat neuvottelupöydässä kompensaatiovaatimuksina. Myöskään SAK:n esittämää uutta, avoimen sektorin pohjalta määriteltävää Suomen mallia ei saataisi tehtyä.

Lyly arvioi torstaina SAK:n valtuustossa Kiljavalla, että ahtaasta neuvottelutilasta huolimatta käynnissä on realistinen yritys hakea työmarkkinaratkaisua.

- SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja työllisyyttä ja kilpailukykyä parantavasta työmarkkinasopimuksesta, jota koko Suomi odottaa. Haasteiden keskellä tarvitsemme myös ratkaisuja, jotka vievät Suomea parempaan tulevaisuuteen.

SAK edellyttää, että maan hallitus vetää pois työehtoja heikentävät pakkolakiesityksensä ja muun muassa lapsilisiin sekä työttömyysturvaan suunnittelut ehdolliset leikkaukset, jos työmarkkinajärjestöt saavuttavat yhteisen neuvottelutuloksen.

Lyly huomauttaa, että hallituksen pakkolaeilla kaavailemat heikennykset muun muassa sairausajan palkkaan ja lomiin kohdistuisivat epätasaisesti eri työntekijäryhmiin, eikä niiden kustannuksia alentavista vaikutuksista ole selkeää näkemystä.

- Pakkolakitiellä hallitus ei pysty toteuttamaan uskottavasti kilpailukykyloikkaansa. Sen sijaan se synnyttää ihmisissä turvattomuuden tunnetta ja työmarkkinoilla levottomuutta. Pakkolait ovat myös räikeä loukkaus sopimusvapautta kohtaan, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly painottaa.

SAK tarjoaa työnantajille mahdollisuutta sopia vuoden 2017 palkankorotusten osalta nollaratkaisun. Vuonna 2018 korotukset määrittäisi avoin sektori eli vientialat. 

SAK:n työmarkkinaesitys sisältää äärimaltillisen palkkaratkaisun lisäksi muun muassa työnantajamaksujen alentamisen sekä työelämään ja työttömyysturvaan liittyvien lakiesitysten kolmikantaisen valmistelun.


Päivitetty: 5.6.2019