Suomessa eurovaaleissa näkyi työntekijöiden protesti

14.6.2024

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko näkee eurovaaleissa yhden selkeän protestin. Vaaleissa reagoitiin siihen, miten perussuomalaiset antoivat poliittisesta linjastaan työntekijöille väärän kuvan ennen eduskuntavaaleja. Tämä näkyi nyt perussuomalaisten murskaavan huonona äänisaaliina.


AKT:n Kesäpäivien mediatilaisuus Jyväskylässä. Kuvassa vasemmalta AKT Jyväskylän osasto 008:n puheenjohtaja Mikko Haasanen, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, AKT:n 1. varapuheenjohtaja Jarkko Arpula ja AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom. Kuva: Anne-Maarit Valli

 

- Vaaleissa ei protestoitu EU:ta vastaan, vaan osoitettiin pettymystä hallituksessa toteutettuun työmarkkinapolitiikkaan jättämällä perussuomalaiset ilman ääniä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko toteaa.

Vaalien selkeät voittajat olivat kokoomus ja vasemmistoliitto. Henkilökohtaisella tasolla voittaja oli Li Andersson, joka piti järjestelmällisesti esillä työntekijöiden oikeuksia. Sosialidemokraattinen puolue sai pidettyä aiemmat europarlamentaarikkonsa ja puolueen onkin jatkossa saatava linjaansa selkeämmäksi ja ärhäkämmäksi.

Miksi AKT ottaa kantaa politiikkaan? Aiemmin työmarkkinakysymykset ovat olleet järjestöjen välillä sovittavia asioita. Orpo-Purran hallitus on politisoinut työmarkkina-asiat ja työntekijöiden aseman aina palkanmuodostusta myöten. Näin myös ammattiyhdistysliikkeen on otettava kantaa entistä voimakkaammin poliittisiin kysymyksiin.

Europarlamenttivaalit ovat työntekijöille tärkeät koko Euroopan tasolla. Päättyneellä kaudella oli useita tärkeitä direktiivejä: alustatyö, palkka-avoimuus, yritysvastuu ja minimipalkkadirektiivit.

Meidän kannaltamme on tärkeää, että komissio jatkaa työelämäuudistuksia koko EU:n tasolla, ja että europarlamentaarikot ja heidän ryhmänsä äänestävät tärkeissä direktiiveissä työntekijöiden oikeuksien puolesta. Ei ole lainkaan yhdentekevää miten suomalaiset europarlamentaarikot ryhmittyvät Euroopan tasolla. 

- Tiedämme myös, että suomalainen elinkeinoelämä lobbaa Brysselissä enemmän kuin koskaan. Kun EK nyt vaikutti hallituksen politiikkaan, haluaa se jatkossa vaikuttaa, jotta EU:n työntekijäoikeuksia koskevat linjaukset pysyvät minimissä, Kokko sanoo.

AKT:n hallitus kokoontuu tänään 14.6. Jyväskylässä. Liitto järjestää perinteiset kesäpäivät viikonloppuna samoin Jyväskylässä. Paikkakunnalle kokoontuu noin tuhat osallistujaa, AKT:n jäseniä perheineen.


Päivitetty: 14.6.2024