Tampereella ei oltu valmiita alentamaan palkkoja

25.1.2016


- Fiilikset työpaikalla ovat erittäin epäuskoiset. Yhteiskuntasopimusneuvotteluja ei pidä käydä, kun hallitus ajaa pakkolakeja. Emme ole valmiita heikentämään työehtosopimuksia emmekä alentamaan palkkoja. Ei meidän alalla ole varaa leikata palkkoja. Leikataan sieltä, missä on varaa, sanoi Schenkerin pääluottamus ja AKT:n valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen Kihloista kahleisiin -tapahtumassa Tampereella.

Lähes 500 SAK-laista luottamusmiestä ja ay-aktiivia oli koolla 23.1. Tuolloin tuli kuluneeksi 76 vuotta Tammikuun kihlauksesta. Työnantajien etujärjestö STK tunnusti 23.1.1940 työntekijöiden SAK:n viralliseksi neuvotteluosapuoleksi.

Vuosipäivänä ay-väki kokoontui Tampereen työväentalolle samaan saliin, jossa SAK perustettiin 1907, linjaamaan tulevaa työmarkkinakevättä. Salissa olleet nostivat keltaisen kortin varoitukseksi hallitukselle ja EK:lle. Edellisen kerran keltainen kortti nostettiin syyskuussa Rautatientorilla Helsingissä.

- Työehtosopimukset ovat voimassa. Muste ei ehtinyt kunnolla kuivua työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen vaiheen allekirjoituksista, kun jo vaadittiin heikennyksiä sopimuksiin. Palkat on jatkossakin turvattava yleissitovissa tesseissä. Työpaikoilla voidaan sopia asioista, mutta tessien päälle. Hallitus haluaa sopia paikallisesti alle työehtosopimusten, muistutti puheenjohtaja Marko Piirainen liittopuheenjohtajien tentissä.

- Ei käy, kuului huuto salista.

Kihloista kahleisiin -tapahtumassa peräänkuulutettiin luottamusta. Kommenttien perusteella salista ei löytynyt osanottajaa, joka olisi luottanut Sipilän hallitukseen. Kun hallitus odottaa palkansaajilta sitoutumista kilpailukykyloikkaan, Tampereella kyseltiin, mihin EK on sitoutunut?

Viesti neuvottelijoille oli selvä; nyt on aika ajaa kentän ääntä ja duunarin pitää tukea toista duunaria.


AKT:lla oli iso joukko luottamusmiehiä mukana Kihloista kahleisiin -tapahtumassa Tampereella.
Kuva Mikko Karlsson

 

 


Päivitetty: 5.6.2019