Teollisuuden palkansaajat: Laajan palkkamaltin jatkamiselle ei löydy sopimuskumppaneita

15.9.2015

Yhteiskuntasovun uudelleen rakentaminen vaatii aktiivisuutta myös hallitukselta ja elinkeinoelämältä.  

– Hallitus romuttaa nyt elinkeinoelämän haukkojen taustatuella edellytyksiä viennin kestävään kasvuun. Ideologinen peli, joka pyrkii murtamaan hyviä tuloksia aikaansaaneen työmarkkinajärjestelmän, on vihellettävä poikki, Teollisuuden palkansaajat TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

– Yhteisille ratkaisuille Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi voi löytyä uudenlaista tilaa, jos pakkolainsäädännöstä luovutaan ja kiristyksiä harkitaan uudelleen. Mukaan tarvitaan myös aidosti muun muassa tuottavuutta ja joustavia työaikamalleja edistäviä toimia. Tämä olisi kaikkien yhteinen etu.

Teollisuuden palkansaajaliittojen mukaan viime vuosien aikana harjoitettu palkkamaltti on osoittanut niin suomalaisten palkansaajien halun toimia vastuullisesti kuin työmarkkinajärjestelmän kyvyn tuottaa tuloksia. Koordinoitu palkkaratkaisu ja työllisyys- ja kasvusopimus ovat korjanneet suomalaisyritysten kilpailukykyä. Laajat sopimukset ovat syntyneet teollisuuden palkansaajien tuella, sillä nimenomaan he ovat kokeneet viennin ahdingon omissa nahoissaan työttömyytenä ja sen uhkana.

– Näyttää kuitenkin siltä, ettei tälle linjalle ole löydettävissä jatkoa. Nyt EK ajaa liittokierrosta samalla, kun hallitus hyökkää palkansaajia vastaan kääntämällä lait suojaamaan vahvempaa osapuolta. Palkansaajat eivät voi yksin ylläpitää sopimusyhteiskuntaa, jos meille ei löydy siihen kumppaneita. varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.

– TP-liitot ovatkin tehneet päätöksen aloittaa valmistautumisen liittokierrokseen rakentamalla tähän yhteistä neuvottelu- ja työtaisteluvalmiutta.

TP muistuttaa myös tuottavuuden kehittämisen keskeisyydestä, missä merkittäviä parannuksia voitaisiin saavuttaa paikallisen sopimisen kautta. Yhteinen tahtotila sen kehittämiseksi on viime vuosina vahvistunut. Tämäkin mahdollisuus uhkaa nyt kuitenkin haihtua savuna ilmaan.

– Paikallinen sopiminen edellyttää vahvaa keskinäistä luottamusta. Sille ei löydy edellytyksiä, jos samaan aikaan romutetaan vapaata sopimusoikeutta, varapuheenjohtaja Marko Piirainen korostaa.

– Suomi ei nouse vastakkainasettelulla. Vallassa näyttävät olevan nyt menneisyyden miehet, jotka käyvät uudelleen edeltävien pääministerien vanhoja sotia. Eikö olisi aika katsoa eteenpäin?


Päivitetty: 5.6.2019