AKT maksaa jäsenilleen lakon ajalta lakkoavustusta 67 euroa päivässä 5 päivältä viikossa, ellei todellisia työpäiviä ole enemmän. Lakkoavustus maksetaan myös muiden ammattiliittojen jäsenille, jotka osallistuvat AKT:n päättämään lakkoon. Lakkoavustusta haetaan AKT:n  lakkoavustushakemuksella. Avustusta haetaan lakkoviikon päätyttyä.

Linja-autoalan lakko: lakkoavustusta voi hakea 4.3. klo 01.01 alkaen
Huoltokorjaamoiden lakko: lakkoavustusta voi hakea 4.3. klo 01.01 alkaen
Kuorma-autoalan lakko: lakkoavustusta voi hakea 22.2. klo 00.01 alkaen
Säiliöauto- ja öljytuotealan lakko: lakkoavustusta voi hakea 22.2. klo 00.01 alkaen
Terminaalitoiminta-alan lakko: lakkoavustusta voi hakea 22.2. klo 06.01 alkaen
Ahtausalan lakkoavustusta voi hakea maanantaista 20.2. klo 0.01 alkaen

Lakkoavustuksen hakeminen

Sähköinen lakkoavustushakemus on sulkeutunut 1.5. 

Lakkoavustusta haetaan lakkoviikon päättymisen jälkeisenä arkipäivänä tai ahtausalalla maanantaisin jokaista lakkokalenteriviikkoa kohden erikseen. Avustusta haetaan aina jälkikäteen. Toivomme jokaisen täyttävän hakemuksen mahdollisimman nopeasti, jotta lakkoavustus saataisiin maksettua mahdollisimman nopeasti kaikille lakossa oleville jäsenille. 

Ensimmäisenä hakija tunnistautuu hakemukseen pankkitunnuksin. Jos tunnistautumisessa ilmenee ongelmia, ole yhteydessä täyttämällä sähköinen lomake tästä linkistä. Valitse lomakkeelta: Lakkoavustus tai ota yhteyttä jäsenpalveluun puhelimitse p. 09 6131 1244.

Lakkoavustushakemuksen täyttöä varten tarvitset seuraavat tiedot: 

  • Puhelinnumerosi
  • Sähköpostiosoitteesi
  • Kotipaikkakuntasi
  • Tilinumerosi (IBAN-muodossa)
  • Työpaikkatietosi (työpaikan nimi ja osoite)
  • Päivät, joina olet ollut lakossa
  • Ammattiosasto, jonka jäsen olet (Ammattiosastot)

Mikäli haet avustusta useammalta kuin viideltä päivältä, hakemukseen tulee liittää työvuorolista todistukseksi työvuoroista, jotka jäävät lakon alle. Työvuorolista voi olla tiedostomuotoa jpg, jpeg, png, pdf, doc, docx, rtf.

Erityisen tärkeää hakijan osalta on myös valita oikea ammattiosasto, jotta avustuksen tarkastaminen ohjautuu oikealle taholle. Oman jäsenosastonsa voi tarkistaa esimerkiksi jäsenkortista tai eAsioinnista tai mobiilisovelluksesta.

Jos hakija jälkeenpäin huomaa, että hakemuksessa on virhe (esimerkiksi hakemalla avustusta väärillä päivillä), hän voi kirjautua uudestaan sisälle, poistaa vanhan hakemuksensa ja tehdä uuden. Kerran tallennettua hakemusta ei voi enää muuttaa.

Hakemuksen täytön jälkeen

Hakemuksen täytön ja tallentamisen jälkeen se menee lakkotoimikunnan tarkastajien työjonoon. Lakkolaisen ei tarvitse sen viikon osalta tehdä enää muuta. Mahdollisista puutteista tai virheistä hakemuksessa ilmoittaa tarkastaja. Muista täyttää yhteystietosi huolella.

Vero

Liitto hoitaa lakkoavustusten verojen perimisen ja tilittämisen verottajalle, joten jäsenen ei tarvitse tehdä verotuksen suhteen mitään lakkoavustusta hakiessaan tai nauttiessaan. Lakkoavustuksen veroprosentti (30 %) määräytyy suoraan verottajan taulukosta, eikä hakijan omalla veroprosentilla ole asiaan merkitystä.