Ismo Kokko AKT:n puheenjohtajaksi

16.11.2021

AKT:n uusi puheenjohtaja korostaa työehtosopimustoiminnan ja järjestäytymisen tärkeyttä.

AKT:n uudeksi puheenjohtajaksi liiton valtuuston kokouksessa tänään valittu Ismo Kokko lupasi kiitospuheessaan, että AKT:n särmä säilyy myös jatkossa.

− AKT on aina ollut merkitykseltään kokoaan suurempi ammattiliitto. Liitolla on kovan edunvalvojan maine ja hyviin tuloksiin on pyrittävä myös jatkossa.

Tulevasta työmarkkinakierroksesta Kokko ennusti hankalaa. Vaikeutta lisää etenkin se, että työnantajat ovat siirtymässä ja osin siirtyneetkin pois valtakunnallisista työehtosopimuksista.

− Työehtosopimukset ovat olleet työntekijöiden keskeinen työkalu työehtoja ja työympäristöä kehitettäessä.

AKT lähtee myös jatkossa siitä, että hyvät työehdot ja työelämän turva kuuluvat laajasti kaikille. Ei vain harvoille ja valituille.

− Työmarkkinat ovat jakautumassa ihmisiin, joilla menee erittäin hyvin, ja ihmisiin, joille on tarjolla pirstaleisia työsuhteita. Normaalin toimeentulon turvaava pitkäaikainen työ näyttää olevan vähenemään päin. Tämä ei ole toivottava kehityssuunta, emmekä me sitä kuljetussektorille halua.

Omalla työllä ja palkalla on Kokon mukaan jatkossakin tultava toimeen, eikä Suomeen ole syytä synnyttää verovaroin pyöriviä halpatyömarkkinoita.

− Suomessa on Euroopan pienin palkkaköyhyys, josta saavutuksesta kannattaa olla ylpeä.

Kokon mukaan ammattiliittoja ja liittoihin järjestäytymistä tarvitaan nykyisessä tilanteessa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Pitkä ura ay-liikkeessä

Ismo Kokko, 50, aloittaa AKT:n puheenjohtajana 7. joulukuuta 2021. Hänellä on noin 20 vuoden mittainen kokemus ay-liikkeen palveluksessa. Viimeksi hän toimi Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n sopimuspäällikkönä. Aiemmin hän on työskennellyt myös mm. SAK:n työehtosopimusasiantuntijana, Teollisuuden Palkansaajien pääsihteerinä ja Insinööriliiton neuvottelujohtajana. Koulutukseltaan Kokko on kauppatieteiden maisteri.

Ismo Kokko aloittaa AKT:n puheenjohtajana 7. joulukuuta 2021. 

 


Päivitetty: 16.11.2021