ETF: Kansainvälinen huoli Suomen tilanteesta kasvaa

23.4.2024

Oikeistohallituksen esitykset työntekijöiden ja hyvinvointivaltion heikentämiseksi herättävät syvää huolta ympäri Eurooppaa. Euroopan kuljetusalojen federaatiooni ETF on seurannut huolestuneena tapahtumia Suomessa.

Kirje ministeri Orpolle (englanniksi)

ETF:n lausunto (englanniksi)

ETF  on pyytänyt jäsenjärjestöiltään solidaarisuuden osoituksia ja tukea suomalaisten kamppailulle työelämään ja sosiaaliturvaan kohdistuvia heikennyksiä vastaan. Viittä miljoonaa jäsentä edustava järjestö kertoo lausunnossaan seuraavansa tarkasti hallituksen esityksiä työntekijöiden oikeuksia vastaan. Näitä ovat muun muassa merkittävät muutokset työlainsäädännössä, lakko-oikeuden ja yleisesti työolojen rapautuminen sekä erilaiset sosiaaliturvan leikkaukset.

Solidaarisuuden osoituksia on tullutkin. Kerroimme viime viikolla turkkilaisen kuljetusalanliiton lähettämästä tukikirjeestä ja nyt rintamaan on liittynyt 155 000 amerikkalaista kuljetusalan työntekijää edustava Transport Workers’ Union of America (AFL-CIO). Liiton mukaan esitysten voimaantulo sysää Suomen vuosikymmeniä takaisin menneisyyteen.

Suomi, jota on pidetty neuvottelukulttuurin ja pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan mallimaana, ei tätä näiden uudistusten jälkeen enää ole.  Kolmikantaiset neuvottelut ja yleissitovat työehtosopimukset ovat vaarassa ja etenkin lakko-oikeuden rajoittaminen sen nojalla, että hallitus saa sen jälkeen omat lakiesityksensä helpommin läpi, eivät ole eurooppalaisen kulttuurin tai demokratian mukaisia.

Kansainvälinen ammattiyhdistysliike on niin huolissaan, että se on kutsunut jäsenjärjestönsä mielenilmauksiin Suomen suurlähetystöjen edessä vielä ennen vappua.


Päivitetty: 23.4.2024