Kai Laaksonen SAK:n edustajistossa: Kevytyrittäjyys nollatuntisopimustakin huonompi

1.6.2017

AKT:n valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen suomi SAK:n edustajiston kokouksessa raskain sanoin ns. kevytyrittäjyyttä ja vaati SAK:lta toimia, jotta kevytyrittäminen ei työntekomuotona leviä.

Hän kantoi myös huolta siitä, että SAK suhtautuu siihen samoin kuin aikanaan vuokratyöhön ja ns. Loimaan kassaan.

− Tulee mieleen aika, jolloin suuri osa ihmisistä ammattiliitoissakin oli sitä mieltä, etteivät vuokrafirmat tule olemaan minkäänlainen ongelma työmarkkinoilla, kunnes niitä oli niin paljon, ettei asialle voitu enää oikein mitään.

Laaksosen mukaan Loimaan kassaan suhtauduttiin samalla tavalla, kunnes siitä tuli Suomen suurin työttömyyskassa.

Laaksonen kertoi huolensa kasvaneen se jälkeen, kun SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta piti TV:n uutislähetyksessä 11. huhtikuuta kevytyrittämistä hyvänä keinona vähentää harmaata taloutta.

− Olen samaa mieltä, että harmaata taloutta pitääkin suitsia.

Laaksonen kuitenkin kysyi, että voidaanko sen varjolla työntää ihmisiä epätyypillisiin työsuhteisiin ilman työttömyysturvaa, vuosilomaa, irtisanomisaikaa ja muuta työehtosopimuksen turvaa.
 

Lahja yrittäjille

Kai Laaksonen oli myös huolissaan siitä, että kevytyrittäjät työnnetään pois ammattiliitoista, koska he eivät saa työehtosopimusten suojaa, eivätkä pääse työttömyyskassan jäseneksi.

− Pyrkimykset, jolla työntekijä yritetään sysätä työelämän pelisääntöjen ulkopuolelle, ovat laajetessaan osaltaan murtamassa myös yleissitovuutta.
Hän vertasi kevytyrittäjyyttä myös nollatuntisopimukseen.

− Jos ay-liike näyttää vihreää valoa tällaiselle orjatyön muodolle, voitaneen nollasopimuksista keskustelu lopettaa, koska kevytyrittäjänä ihminen on, jos mahdollista, vieläkin heikommassa asemassa. Yritykset ottavat tällaisen lahjan mielihyvin vastaan, kiteytti Laaksonen.
 


Kai Laaksonen näki kevytyrittäjyyden pyrkimyksenä sysätä ihmisiä työelämän pelisääntöjen ulkopuolelle.

 


Päivitetty: 5.6.2019