Mielenilmaus sai väen Rautatientorille

18.9.2015

Raju sade, ukkonen ja salamointi loivat tunnelmaa Helsingin Rautatientorilla palkansaajakeskusjärjestöjen mielenilmauksessa. Kymmenien tuhansien palkansaajien viesti hallitukselle oli selkeä; Stop pakkolakiesityksille! Ääntä mielenilmauksessa oli varmasti sen verran, että mielipide kuului eduskuntaan saakka.

Aakooteeläisiä Rautatientorille kokoontui noin 1 500 eri puolilta Suomea, pitkämatkaisimmat aina Rovaniemeltä saakka. 

Osa AKT:n väestä marssi Hakaniemestä kulkueena Rautatientorille, missä sadekaan ei tunnelmaa latistanut, päinvastoin. Hallituspuolueiden edustajien puheenvuoroja säestivät rajut buuaukset ja vihellyskonsertti. Viesti oli selkeä; palkansaajat eivät hyväksy hallituksen yksipuolista sanelua. Asioista voidaan sopia, mutta niitä ei pidä sanella. 
Toivottavasti viesti meni myös perille. 

Ensimmäinen varoitus 

- Ensinnäkin on hienoa, että kaikki palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA ovat täällä samassa rintamassa. Hallituksen pakkolakiesitykset ovat saaneet kansan liikkeelle. Täällä on eri arvioiden mukaan yli 30 000, jopa 50 000 ihmistä. Lisäksi noin kymmenellä paikkakunnalla on omia tilaisuuksia. Kun ne lasketaan mukaan päästään siihen 100 000 palkansaajan tavoitteeseen. 

- Viesti on täältä on selkeä. Hallitus ei saa sanelemalla niitä asioitaan läpi. Tämä on hallitukselle ensimmäinen varoitus! Jos hallitus ei peräänny esityksistään, tulee toinen varoitus ja poliittiset mielenilmaukset jatkuvat, arvioi Rautatientorilla AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
Hän kiittää jäseniä siitä tuesta, jota on tullut AKT:n hallituksen päätökselle, että kaikki jäsenet pidättäytyvät töistä. 

- Tänään on tullut viestejä joka puolelta Suomea, että kaikki työpaikat ovat pysähtyneet. Se on valtavan arvokas viesti, että kaikki ovat osallistuneet poliittiseen mielenilmaukseen omalla työpaikallaan. Erityisesti haluan kiittää niitä, jotka ovat lähteneet tänne Helsinkiin osoittamaan mieltä ja ovat tukeneet sillä tavalla SAK:n ja AKT:n tavoitteita, kiittelee Piirainen.

- Aina pitää kuitenkin asiat viime kädessä sopia. Jos hallitus peruu pakkolakiesitykset, olemme valmiit keskustelemaan eri asioista ensi syksyn työmarkkinakierrosta ajatellen, linjaa Piirainen.


AKT:n väki lähti liikkeelle kohti Rautatientoria Hakaniemestä.


Tälle kolmikolle ei Rautatientorilta löytynyt tukijoita.


Mielenosoittajat näyttivät hallitukselle keltaista korttia. Se oli ensimmäinen varoitus.


Sade ja salamointi loivat tunnelmaa Rautatientorille.


Kuka meistä haluaisi tehdä orjatyötä?


Helsingin ahtaajat valmistautuivat mielenilmaukseen Hakaniemessä.


Maililaiset olivat valmistautuneet mielenosoitukseen omilla iskulausekylteillä.

Teksti ja kuvat Mikko Karlsson


Päivitetty: 5.6.2019