Muista äänestää aluevaaleissa! - Mitkä ovat aluevaalit?

14.1.2022

Aluevaaleissa valitaan jäsenet 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoihin nelivuotiskaudeksi. Helsingissä vaaleja ei järjestetä. 

Kyseessä ovat uudet vaalit, jotka liittyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistamiseen. Uudistuksen tavoitteena on paremmin toimivat palvelut, esimerkiksi nopeampi pääsy hoitoon. Tämän onnistuminen ratkaistaan hyvinvointialueilla!

Nämä ensimmäiset vaalit ovat erityisen tärkeät, sillä nyt linjataan, miten uusi toiminta käynnistyy. Jatkossa aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä.

Mistä aluevaaleissa äänestetään ja miksi niissä kannattaa äänestää? 

Aluevaaleissa äänestetään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi järjestetään kotiseudullasi. Kyse on arkisista – mutta samalla hyvin tärkeistä – meitä kaikkia lähellä olevista palveluista. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi terveyskeskukset, neuvolat, hammashoito ja vanhustenpalvelut. 

Aiemmin näiden palveluiden järjestämisestä päättivät kunnanvaltuustot tai kuntayhtymät. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet ja päättävät aluevaltuustot.

Äänestämällä aluevaaleissa vaikutat siihen, miten palvelut järjestetään ja maksamiasi veroeuroja tulevaisuudessa käytetään. Kyse ei ole pienestä summasta, sillä vuonna 2020 sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen budjetti oli yhteensä noin 20 miljardia euroa eli 3600 euroa jokaista suomalaista kohti. Summa on noin puolet kuntien budjeteista.

Vaaleissa äänestetään myös siitä, miten Suomen historian suurin liikkeenluovutus sujuu. Lähes 200 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista saa uuden työnantajan, kun sote-palvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kuntien vastuulta hyvinvointialueille tammikuussa 2023. 

Ennakkoäänestys käynnissä 12. – 18.1.2022

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022

Tutustu SAK:n aluevaaligalleriaan, josta löydät myös AKT:läisiä ehdokkaita. Aluevaaligalleriaan pääset tästä https://aluevaaligalleria.fi/


Päivitetty: 14.1.2022