SAK:n liitoilla laajat työnseisaukset 14.12. myös AKT mukana

7.12.2023

SAK kertoi tiedostustilaisuudessaan laajoista, mutta ehdollisista poliittisista työnseisauksista 14.12., joissa myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on mukana.

SAK:n tiedotustilaisuus sähköistyi heti alussa. Työmarkkinatoimet jatkuvat uudella kierroksella, mukana on nyt niin AKT kuin Rakennusliitto muiden SAK:n liittojen rinnalla.

SAK:n liitot siirtyvät toiminnassa seuraavaan aaltoon, mutta toimintapäivä on vielä tässä vaiheessa ehdollinen. Suomen hallitukselle annetaan vielä mahdollisuus vaikuttaa ja estää työnseisaukset. Mikäli hallitus ei avaa keskustelua ja ilmaise 13. joulukuuta mennessä, että se avaa keskustelun työelämämuutoksista kokonaisuutena järjestetään 14.12. laaja vuorokauden mittainen työnseisaus.

-    Emme voi neuvotella pelkästään palkkamallista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tähdensi.

Työmarkkinamallin kokonaisuuteen kuuluu muutakin, kuten sosiaaliturvaan, työtaisteluoikeuteen ja paikalliseen sopimiseen liittyvät työelämäheikennykset. Keskustelu on avattava kokonaisuudesta.

-    Toimintaan lähdetään, ellei Orpo-Purran hallitukselta tule viestiä, että työntekijöiden näkökulmat otetaan huomioon.

Mukana ovat tällä kertaa AKT, Rakennusliitto, PAM, SEL, JHL ja Teollisuusliitto, mahdollisesti myös muita liittoja. Nyt työnseisauksissa on mukana moninkertainen määrä työntekijöitä aiempiin kierroksiin verrattuna. Pelkästään Teollisuusliitosta mukana on 40 000 työntekijää.

-    AKT on mukana useilla toimialoilla, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoo.

Tarkempi tieto AKT:n kohteista kerrotaan 11.12. alkavan viikon alussa yrityskohtaisesti.

AKT:n työehtosopimuksessa ei pääsääntöisesti ole ilmoitusaikoja. Vielä joitakin vuosia sitten oli keskusjärjestösopimus, jossa oli neljän päivän ilmoitusaika, mutta Elinkeinoelämän Keskusliitto irtisanoi sopimuksen. SAK:n liitot ovat kuitenkin pitäneet kiinni tavasta ilmoittaa toimistaan vanhaan tapan.

- Ilmoitamme toimipaikat myöhemmin eli ensi viikolla siksi, että pyrimme minimoimaan sitä, että varsinaisen työvoiman sijaan käytetään alihankintatyötä ja vuokratyötä meidän aloillamme, Kokko sanoo.

Laajat työtaistelutoimet tulevat näkymään arjessa. JHL kuitenkin muistutti, että virkavastuulle tehtävät työt eivät kuitenkaan kuulu tähän: esimerkiksi rajaturvallisuus säilyy 14.12. normaalisti.

Katso Ilta-Sanomien stremaus tiedotustilaisuudesta 


Päivitetty: 7.12.2023