Tes-shoppailu puhutti SAK:n edustajistossa

19.11.2021

AKT vaati SAK:lta toimenpiteitä liittojen välisen tes-shoppailun lopettamiseksi.


SAK:n edustajisto kokoontui Helsingin työväentalolla. AKT:n edustajina kokouksessa ovat eturivissä oikealta Johanna Honkaranta, Vesa Pohjola, Kai Laaksonen ja Jape Lovén. 

SAK:n edustajisto käsitteli torstaina AKT:n aloitteen, missä vaadittiin SAK:lta toimia ammattiliittojen välisen työehtoshoppailun estämiseksi.

Aloitteessa viitattiin Finnairin matkustamohenkilökuntaan kohdistamaan työehtosopimusshoppailuun. Finnair ei ole tarjonnut Tukholmasta lennettävillä lennoilla töitä lomautetulle matkustamohenkilökunnalle. Sen sijaan yhtiö on käyttänyt lennoilla Airpro Oy:n palkkalistoilla olevaa vuokratyövoimaa, johon noudatettu ammattiliitto Pron ja Palvelualojen ammattiliitto Palta ry:n työehtosopimusta.  

Kyseinen sopimus on tasoltaan heikompi kuin AKT:n Paltan kanssa solmima työehtosopimus. Aloitteessa muistutettiin myös Finnairin korona-aikana valtiolta saamasta valtiontuesta. 

Ajankohtainen aloite

AKT:n kokousedustajista aiheesta puhuivat Jape Lovén ja Kai Laaksonen. Vahvan kannatuspuheenvuoron aloitteen puolesta piti myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n Filip Djordjevic. Siinä hän tivasi SAK:lta tiukkoja toimenpiteitä tes-shoppailun lopettamiseksi.

− Ollaan taas tilanteessa, jossa yksi valtionyhtiöistä, tällä kertaa Finnair, on vetämässä osan henkilöstöstään rajusti kölin alta. Ensin se vaati kesken sopimuskauden työehtosopimukseen heikennyksiä. Kun emme AKT:ssä hyväksyneet sitä, ilmoitettiin yhtiöstä, että lomautettuna oleva matkustamohenkilökunta voi hakea käytännössä omaa työtään Airprolta heikommilla työehdoilla. Siis alihankkijalta halvemmalla. Kuvittelin että koko ay-kenttä jyrähtää, että näin ei toimita. Varsinkin SAK:laiset liitot ja keskusjärjestö. Vaan hiljaista oli, totesi Laaksonen.

Laaksosesta on pelottavaa seurata, miten valtionyhtiöt käyttävät kyseenalaisia keinoja työntekijöitä vastaan. 


Kai Laaksosesta on pelottavaa seurata, miten valtionyhtiöt käyttävät kyseenalaisia keinoja työntekijöitään vastaan.

Häpeäksi ay-liikkeelle

Lovén puolestaan muistutti, että kyseessä ei ole Finnairin tapauksessa SAK:n sisäinen asia, vaan keskusjärjestörajat ylittävä ongelma. 

− Mikä nyt sitten mättää? Me. Me ay-liikkeessä olemme hiljaa hyväksyneet sen, että meidän veroeuroillamme koronatukea saava yritys loukkaa lomauttamiensa työntekijöiden oikeuksia ja polkee työehtoja samalla, kun johto nauttii korotettuja etuuksia.  

Lovén piti tilannetta surullisena ja toivoi, että ay-liikkeellä on tulevaisuudessa kyky reagoida asioihin nopeammin.  


Jape Lovén muistutti, että Finnairin tapauksessa kyseessä ei ole SAK:n sisäinen asia, vaan keskusjärjestörajat ylittävä ongelma. 


PAU:n Filip Djordjevic käytti kannatuspuheenvuoron AKT:n aloitteelle. Siinä hän tivasi SAK:lta tiukkoja toimenpiteitä liittojen välisen tes-shoppailun lopettamiseksi.


Teksti ja kuvat: Arto Jokela

 

 

 


Päivitetty: 19.11.2021