Trafi: Matkapuhelinverkkoa kokeillaan tieliikenteen vaaranpaikoista viestimiseen

2.2.2016

NordicWay, Coop -hankkeen kokeilussa kuljettajat välittävät toisilleen ja liikennekeskukselle tietoa esimerkiksi esteistä tiellä, tien liukkaudesta ja onnettomuuksista.

”Loppusyksyn testit osoittivat, että konsepti on toimiva ja palvelu teknisesti mahdollinen rakentaa, eli viestit kulkevat riittävän nopeasti älypuhelimesta toiseen sekä liikennekeskukseen ja paikannustieto on riittävän tarkkaa. Tällä hetkellä HERE rakentaa palvelua ja suunnittelee sovelluksen käyttöliittymää. Perusperiaate on, että palvelun käyttäminen ei saa vaarantaa turvallisuutta. Käyttöliittymässä tullaan luultavasti käyttämään sekä äänikomentoja että visuaalisia viestejä”, kertoo Trafin johtava asiantuntija Anna Schirokoff.

Kokeiluun rekrytoidaan 1000 kuljettajaa, jotka lataavat älypuhelimeensa mobiilisovelluksen ja välittävät viestejä ajoneuvojen välillä. Testiympäristönä ovat E18-tie Helsingin ja Turun välillä sekä Kehätiet I ja III.

Viranomaiset keräävät kokeilun aikana tietoa turvallisuustiedon jakamisen vaikutuksista liikennekäyttäytymiseen ja liikenteenhallintaan. ”NordicWay, Coop -hanke päättyy vuoden 2017 lopussa, jolloin valmistuvat myös vaikuttavuustutkimukset. Tutkimusten perusteella päätämme jatkosta. Tärkeimpänä kriteerinä tullaan pitämään liikenneturvallisuusvaikutuksia”, määrittelee Schirokoff. ”Tulevaisuudessa vastaavat liikennetietopalvelut yhdistyvät myös automaattisten ajoneuvojen kehitykseen, jotka tarvitsevat anturitietojen lisäksi tietoa myös liikenneympäristön muista tapahtumista".

Kokeilu on osa yhteispohjoismaista NordicWay-hanketta, jossa ovat mukana Suomen lisäksi Ruotsi, Norja ja Tanska. Suomen Coop-pilotti saa EU-komission Verkkojen Eurooppa -tukea, ja erilliskustannuksista vastaavat Trafi ja Liikennevirasto. Tutkimukset tekee VTT Oy.


Päivitetty: 5.6.2019