Vesa Pohjola SAK:n edustajistossa: Kuljetusalalle yhteinen liitto

1.6.2017

Ahtaaja Vesa Pohjola Kokkolasta totesi SAK:n edustajistossa työelämän pirstoutumisen johtaneen mm. nollatuntisopimuksiin ja itsensä työllistämiseen eli kevytyrittämiseen.

− Itsensä työllistäminen ei saa tarkoittaa työn polkumyyntiä. Tarkoitan tällä esimeriksi kuljetusalalla työskentelevien lisäksi muilla aloilla, kuten viihdealalla, toimivia ja usein korkeakoulunkin käyneitä ammattilaisia. Näiden asemaan SAK:n on kiinnitettävä huomiota ja turvattava myös heidän ansiokehityksensä.

Pohjola kiinnitti huomiota myös SAK:n pääekonomistin viime viikolla julkaistuun blogikirjoitukseen, jossa tämä luonnehti viime vuosien palkankorotuksia liian korkeiksi. Hän pyysi myös liikaa palkkaa saavia nostamaan kätensä ylös. Yhtään kättä ei noussut.

− Solidaarinen palkkapolitiikka ei saa tarkoittaa sitä, että palkkoja lähdetään harmonisoimaan alaspäin.

Kuljetusalalle yhteinen liitto

Pohjola toivoi, että kehitys johtaisi siihen, että kuljetusalalle saataisiin yksi yhteinen liitto. Se olisi hänestä koko alan etu ja lopettaisi myös rajapinnoilla käytävän jäsenkalastelun, joista hyötyy ainoastaan työnantaja.

Hän tuomitsi myös työttömyysturvan leikkaukset ja ns. aktiivimallin.

− On käsittämätöntä, että tällaisia malleja työttömien orjuuttamiseksi yleensä joku keksii.
 


Vesa Pohjola ihmetteli, kuka ylipäätään keksii työttömien aktivoinitimallin kaltaisia keinoja työttömien orjuuttamiseksi.

 

 


Päivitetty: 5.6.2019