AKT:n Piirainen: Bernerin esitykset uhka kuljetusalan työpaikoille
19.4.2016
- Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ajama liikennekaari-esitys uhkaa kuljetusalan työpaikkoja. Esimerkiksi tavaraliikennelupien poistaminen alle 3,5 tonnin pakettiautoilta avaa jakelumarkkinat EU- tai ETA-maista tuleville yrityksille. Nämä vievät työt suomalaisilta kuljetusyrittäjiltä ja kuljettajilta, ennakoi AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
Hänen mukaansa perusporvarihallitus tavoittelee työvoimakustannusten halpuuttamista omien arvovalintojensa pohjalta. – Jakeluliikenteen lisäksi niin linja- kuin kuorma-autoliikenteessä uhkakuva on kokoaikaisten työsuhteiden muuttuminen yhä enemmän epätyypillisiksi ja osa-aikaisiksi.
- Suomalainen taksijärjestelmä on kansainvälisestikin arvioituna huippuluokkaa niin kuljettajien ammattitaidon kuin matkustaja- ja liikenneturvallisuudenkin osalta. Taksiliikennelupien muuttuminen yrityskohtaisiksi tietää alan keskittymistä suuriin yrityksiin ja isoihin kaupunkeihin. Kuljettajien ammattitaitovaatimusten höllentäminen puolestaan laskee taksipalveluiden tasoa, uskoo Piirainen.
Hän kysyy, kuka valvoo ministerin esityksessä olevaa pienimuotoista kuljetustoimintaa, jota kuka tahansa voisi suorittaa maksimissaan 10 000 eurolla vuodessa? – Haluammeko todella Suomeen uber-tyyppisiä kuljetuspalveluja?
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ihmettelee hallituksen sisällä keskustan ja perussuomalaisten välille puhjennutta kiistaa taksipalveluiden vapauttamisesta. – Perussuomalaiset nousevat nyt puolustamaan taksiliikennettä, kun puolue on aiemmin kääntänyt selkänsä rahtiliikenteelle ja on valmis kumoamaan kabotaasia koskevat kansalliset tavaraliikennelakia koskevat määräykset. Uskon, että perussuomalaiset antavat taksiliikennettäkin koskevassa asiassa vielä periksi keskustalle.
Piirainen tyrmää liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin suunnitelmat yhtiöittää suomalaiset liikenneväylät. – Tälle hallitukselle on tyypillistä, että se kulkee markkinavoimien matkassa. Hallitus haluaa siirtää julkisen toiminnan demokraattisen, eduskunnan valvonnan ulottumattomiin. Kun kansallisomaisuutemme, tiet, radat ja vesiväylät on ensin yhtiöitetty, onko seuraava askel myydä yhtiö ulkomaisille sijoittajille, kysyy AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
Päivitetty: 5.6.2019
Viimeisimmät uutiset
- Tes-neuvottelut: ”Edistystä siitä, mistä ollaan eri mieltä”8.2.2023
- Kuljetusliitoilta solidaarisuutta PAMilaisille ja kaupan alan lakoille7.2.2023
- AKT:lle avattiin ovia sovitteluun3.2.2023
- Miksi #Palkkaliitto?3.2.2023
- Lakko on kollektiivinen toimenpide, jonka laajuuteen liittyvät kysymykset tulee esittää ammattiliitolle, ei työntekijöille3.2.2023
- AKT antoi lakkovaroitukset sekä satamien ahtaustyöhön että kolmelle autoliikenteen sopimusalalle31.1.2023
- Linja-autoyhtiö Reissu Ruotissa kerätään laittomasti tietoja työntekijöiden lakkoaikeista31.1.2023
- SAK:n tutkimus: Lakkovalmius laajaa halki palkansaajakentän31.1.2023
- AKT aloittaa satamien ahtaustyötä koskevan ylityökiellon29.1.2023
- Tes-neuvotteluita on jatkettu ilman edistymistä27.1.2023
Päivitetty: 5.6.2019