Eduskunta äänesti työntekijöiden oikeuksia vastaan 107 - 57

8.5.2024

Lakko-oikeutta leikkaavat lait äänestettiin eduskunnassa läpi äänin 107-57, poissa 35 edustajaa. Tämä on murheellinen päivä työntekijöiden oikeuksille. Suomi on ollut maailmassa yksi taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien mallimaista, mutta nyt kansainvälinen maineemme saa ison tahran. Voidaanko Suomea enää jatkossa pitää yhtenä Pohjoismaista?

 

Lakko-oikeuden heikentämisen jälkeen Suomi ottaa kansalaisoikeuksissa 100 vuotta takapakkia. Aikanaan poliittisilla lakoilla saatiin aikaan naisten äänioikeus ja kahdeksantuntinen työpäivä.

  • Nyt vuonna 2024 Orpo-Purran hallitus leikkaa ensin lakko-oikeuden ja toteuttaa sen jälkeen ison joukon heikennyksiä, jotka vaikuttavat lähes jokaisen työntekijän arkeen. Se on mahdollista, koska kansalaisilla on enää hyvin rajatut mahdollisuudet protestoida vastaan, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko

Loppuvuoden aikana toteutetaan mm. laajat työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan leikkaukset, joiden kohteeksi joutuvat työntekijät, eläkeläiset ja opiskelijat.

Myös työntekijöiden työehdot ovat vaarassa heikentyä. Lainsäädäntömuutokset heikentävät myös ammattiliittojen mahdollisuuksia tukea toisiaan. Erityisesti kuljetusliitoilla on pitkä perinne toistensa tukemisesta työehtoneuvotteluiden osalta.

  • Nyt kun tukilakko-oikeutta heikennetään, on selvää, että hallituksen ja työnantajien tähtäimessä on työehtojen heikentäminen. Työnantajat etsivät eri työntekijäryhmistä heikkoja kohtia ja hyökkäävät ensi syksynä ja talvena, hallituksen tukemana, varoittaa Kokko.


Päivitetty: 8.5.2024