Itävallasta tukea ja solidaarisuutta AKT:lle

30.4.2024

Kahdeksan itävaltalaista liittoa toimitti Suomen lähetystöön Wienissä vetoomuksen, jolla ilmaisivat tukensa AKT:lle ja suomalaiselle työntekijälle. Liitot kokoontuivat Suomen lähetystön eteen vappuaattona aamupäivällä ja Vidan puheenjohtajan Roman Hedenstreitin johdolla ojensivat yhteisen vetoomuksen Suomen suurlähettiläälle Nina Vaskunlahdelle.

Itävaltalaiset muistuttavat Suomen historiasta. Suomi on tunnettu vahvana hyvinvointivaltiona, joka on perustunut keskinäiseen kunnioitukseen ja neuvottelukulttuuriin, missä myös työntekijän oikeudet on otettu huomioon.

-Meillä Itävallassa on samanlainen hyvinvointivaltio kuin Suomessa. Tunnistamme, miten se suojaa väestöä sosiaalisten riskien taloudellisilta seurauksilta ja kompensoi sosiaalisia haittoja. Itävallassa olemme myös perinteisesti ylläpitäneet samanlaista työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua kuin Suomessa. Ammattiliitot ovat taistelleet näiden saavutusten puolesta, emmekä lakkaa puolustamasta niitä Itävallassa, Euroopassa tai muualla maailmassa, kertovat liitot tiedotteessaan.

Vetoomuksen allekirjoittaneet liittojensa puheenjohtajat Wolfgang Katzian (ÖGB), Roman Hebenstreit (Vida), Josef Muchitsch (GBH), Reinheld Binder (Proge), Richard Köhler (GPF), Barbara Teiber (GPA), Christian Meidlinger (Younion) sekä Echehard Quin (GÖD) liittyvät näin siihen joukkoon, joka näkee nykyhallituksen toimien vievän Suomen takaisin kymmenien vuosien taakse.

He muistuttavat, että Suomi on jo vuonna 1950 ratifioinut ILOn järjestäytymisoikeutta koskevan yleissopimuksen 87, joka pitää sisällään lakko-oikeuden. Lakko-oikeus on olennainen osa työntekijän oikeuksia ja mahdollisuuksia puolustaa itseään hallituksen juuri parhaillaan esittämiä heikennyksiä vastaan.

Liitot kehottavatkin hallitusta palaamaan neuvottelujen tielle ja perumaan jo tehdyt heikennykset ja tulevat heikennysesitykset.

 

 


Päivitetty: 3.5.2024