Mailin puheenjohtaja Anita Hellman korosti: Terve yritys ei tarvitse ilmaistyövoimaa

6.6.2016

-Askelmerkkejä tulevaisuuteen -asiakirja on kattava, mutta siinä on yksi iso puute. Asiakirjassa huomioidaan nollatuntisopimukset, pelko maahanmuuttajien halpatyömarkkinoista ja työnhinnan polkemisesta. Asiakirjasta puuttuu kuitenkin maininta palkattomasta työstä, josta myös ilmaistyövoimana puhutaan, korosti SAK:n edustajakokouksessa Anita Hellman.


-Tällä työllä tarkoitan erilaisia tuettuja työllistämistoimia, työkokeiluja ja kuntouttavaa työtoimintaa. Nimellisellä korvauksella tehdään oikeaa työtä. Hienosti tätä kutsutaan työllistämistoimiksi. Nähdäkseni tämä on palkatonta työtä. Joskus tämän tyyppiset toimet voivat olla paikallaan, mutta kiistämättä tätä käytetään myös röyhkeästi hyväksi. Palkattomalla työllä pyöritetään menestyvää yritystoimintaa. Terve yritys ei tarvitse ilmaistyövoimaa, muistutti Hellman.

Hänen mukaansa jatkuvat työkokeilut eivät auta työntekijän sijoittumista työelämään. -Voi vain kuvitella sitä turhautumista, joka seuraa kolmannen tai neljännen työkokeilun päättyessä ei vakituiseen, palkalliseen työsuhteeseen, vaan lämpimään kädenpuristukseen. Ja kun sinut ohjataan ovesta ulos, otetaan toinen kokeilija saman tien sisään.

-Tätä työllistämistoimintaa tulee valvoa ja mahdolliseen väärinkäyttöön pitää puuttua. Kenen etu on se, että palkattomalla työllä korvataan oikeita työpaikkoja, joista maksetaan oikeaa palkkaa. Meidän pitää sanoa ei tälle palkattoman työn ja meistä heikompien hyväksikäyttöä, jonka ainoa motiivi tuntuu olevan ahneus, sanoi Anita Hellman.
kuvateksti

-Palkattoman työn käytön ainoa motiivi tuntuu olevan ahneus, arvioi Anita Hellman.


Päivitetty: 5.6.2019