SAK:n kysely: Kesätyöpaikkojen määrä romahti

26.5.2020

Kesätyöpaikkoja on tarjolla tänä kesänä viime vuoteen verrattuna merkittävästi vähemmän. Vain 56 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Vuonna 2019 näin kertoi 71 prosenttia luottamushenkilöistä.

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho pitää luottamushenkilöille tehdyn kyselyn tulosta äärimmäisen huolestuttavana.

– Oli ennakoitavissa, että kesätyöntekijöitä palkataan tänä kesänä aiempaa vähemmän, mutta näin roima pudotus yllätti. Suurella määrällä nuoria jää nyt ensi kosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta, Rasinaho harmittelee.

Kesätyöpaikkojen määrä on pudonnut kaikilla aloilla, mutta suurin pudotus on yksityisillä palvelualoilla, joilla kesätyöpaikat ovat vähentyneet noin viidenneksellä (19%) edellisvuoteen verrattuna. Niillä työpaikoilla, joihin kesätyöntekijöitä otetaan, palkataan heitä lähes puolet vähemmän (48%) kuin edellisvuonna.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 27 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on koronapandemian vuoksi jouduttu perumaan jo aiemmin sovittuja kesätyöpalkkauksia. Erityisesti näin on käynyt julkisella sektorilla (33%) ja yksityisillä palvelualoilla (31%).

Kirsi Rasinaho kannustaa nuoria vaikeasta tilanteesta huolimatta aktiivisuuteen. Osalla työpaikoista päätetään kesätyöntekijöiden palkkaamisesta vasta nyt.

– Esimerkiksi palvelualoilla yritykset voivat vielä tehdä viime hetken rekrytointipäätöksiä, kun ravintolat, kahvilat ja huvipuistot avaavat ovensa kesäkuussa.

Ensimmäisen kosketuksen työelämään tarjoavan Tutustu ja tienaa -mallin kautta palkattavien kesätyöntekijöiden määrä vähenee myös reippaasti. Nyt vain 11 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan mallin kautta nuoria (19% vuonna 2019). Lisäksi lähes puolet (43%) kertoo, että mallin kautta palkataan vähemmän kesätyöntekijöitä kuin edellisvuonna.

– Kuntien jakamat kesäsetelit ovat yksi tapa tarjota kesätöitä aivan nuorimmille. Niiden käyttöä voisi nyt joustavoittaa, pohtii Rasinaho.

Kirsi Rasinaho muistuttaa, että kesäopinnot ovat nuorelle hyvä vaihtoehto, jos kesätöitä ei löydy. Opintoja voi edistää muun muassa ammatillisissa opinnoissa ja kesälukiossa.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi toukokuussa 875 luottamushenkilöä.Päivitetty: 26.5.2020