AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom vappupuhe Lahdessa - katsetta on suunnattava myös paremman ja oikeuden mukaisemman tulevaisuuden rakentamiseen.
1.5.2025
AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blomin vappupuhe Lahden Kauppatorilla 1.5.
AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom Lahden Kauppatorilla torstaina 1.5.2025. Kuva: Juha Ulmanen
Arvoisat vapun viettäjät ja hyvät toverit!
Vappu on meidän kaikkien yhteinen juhla, ennen kaikkea työntekijöiden ja opiskelijoiden juhla. Tänään emme juhli vain menneisyyttä, vaan katsetta on suunnattava myös paremman ja oikeuden mukaisemman tulevaisuuden rakentamiseen.
Aika viime vapusta tähän vappuun on ollut tapahtumarikas, kun sitä mitataan sillä mitä kaikkia muutoksia työntekijöiden ja opiskelijoiden asemassa on tapahtunut. Nämä muutokset eivät valitettavasti ole olleet positiivisia. Orpo-Purran hallitus on edistänyt kehityskulkua, jossa tässä maassa eriarvoisuus lisääntyy. Ne, joilla on ovat saaneet enemmän ja ne, joilla ei ole juuri mitään heiltä on viety viimeisetkin. Sosiaaliturvaa on heikennetty, työmarkkinoita rapautettu ja työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa omiin asioihin rajoitettu. Lakko-oikeuksien rajoitusten jälkeen työntekijöiden on tosiasiallisesti mahdotonta puolustautua niiltä heikennyksiltä, joita hallitus tekee määrätietoisesti palkansaajien kustannuksella. Paikallisen sopimisen vapauttaminen, yhteistoimintalain heikentäminen ja valtakunnansovittelijan käsien sitominen tähtäävät siihen, että palkansaajan asemaa neuvottelupöydissä saadaan heikentymään. Näillä muutoksilla meidän jokaisen työssäkäyvän asema on jatkossa yhä epävarmempi silloin, kun työpaikan yhteisistä asioista päätetään.
Vastakkain asettelu on työmarkkinoilla lisääntynyt. Työnantajien leirissä valtaan ovat päässeet voimat, jotka haluavat murtaa yhtenäistä ammattiyhdistysliikettä. Sovun ja yhteisen tekemisen sijaan on nyt ilmoilla rakenteita ja perustaa rikkovaa toimintaa. Pitkässä juoksussa tämä ei voi olla kenenkään etu. Tätä linjaa on lähtenyt toteuttamaan myös Orpo-Purran hallitus. Hallituksen linjat on luotu suomen yrittäjien kabineteissa, jossa ajattelu on sen kaltaista, että asioita pitäisi päästä jatkossa sanelemaan yhä vapaammin työnantajien mielen mukaan. Tuskin tietävät edes kaikki yrittäjäjärjestön jäsenet minkälaista politiikkaa järjestön johdossa toteutetaan. Kun työmarkkinoiden rakenne lyödään rikki, syntyy työmarkkinoille yhä vähemmän sitovia työehtosopimuksia, jotka takaavat työlle vähimmäisehtoja. Suomessa ei ole minimipalkkaa vaan vähimmäis- palkat perustuvat työnantajien ja työntekijöiden väliseen sopimiseen. Työmarkkinoiden epävarmuus ja työehtojen epäselvyys tuskin on kotimaisen pienen ja keskisuuren yrityksen etu. Päinvastoin tällainen politiikka avaa ovia ulkomaiselle halpatyövoimalle ja ulkomaiset toimijat voivat tulla markkinoille vähät välittämättä reilusta palkasta ja reiluista työoloista.
Meille työntekijöille tärkeintä on muistaa järjestäytyä oman alamme ammattiliittoon. Järjestäytyminen ja yhdessä tekeminen on se millä viimekädessä voimme vaikuttaa siihen, että saamme oman äänemme kuuluviin. Joukossa meissä on enemmän voimaa, kuin se mitä yksinämme olemme.
Hallituksen muutoksien linjaa työlainsäädännön osalta kuvaa parhaiten suunnitellut heikennykset yhteistoimintalakiin. Lakiin, jolla säädellään vähimmäistasoa, jolla työpaikalla tulisi asioita käsitellä yhdessä. Yhteistoimintaa ollaankin siis yhteisen tekemisen sijaan muuttamassa saneluksi työpaikoilla. Yhteistyöllä ei enää nähdä arvoa. Ei voi olla niin, että työntekijöiden ääntä ei enää huomioida omaa työtä koskevissa päätöksissä.
Syksyllä alkanut ja vielä käynnissä oleva työehtosopimus kierros on ollut kuitenkin osoitus siitä, että yhteistyössä on vielä voimaa! SAK: laisilla liitot ovat tiivistäneet omaa yhteistyötään. Tietoja on vaihdettu, tavoitteita asetettu ja menty yhteisellä viestillä. Sopimuspöytiin menoa ollaan sekä valmisteltu, että toteutettu yhdessä.
Neuvottelupöydissä olemme joutuneet laajalla rintamalla puolustamaan työehtoheikennyksiä, joita työnantajat nostavat samanlaisina jokaiseen neuvottelupöytään. Nämä heikennykset koskevat pitkässä juoksussa meitä kaikkia ja niitä täytyy siksi torjua yhteisellä tekemisellä. Työnantajien koordinaation vastauksena olemme pystyneet luomaan oman koordinaation, joka varmistaa sen, että sopimus pohjaa ei voi rapauttaa pala palalta vaan tunnistamme heikennykset, joita työnantajat järjestelmällisesti vyöryttävät. Yhteistyötä tulee tarjota myös muiden keskusjärjestöjen palkansaajille. Oikeudenmukaiset työehdot ja reilut palkat kuuluvat jokaiselle palkansaajalle ja tästä täytyy pitää huolta koko Ay-liikkeen voimin. Nyt kun yhteistyö on saanut hyvän alun sitä, täytyy jatkossa vielä tiivistää entisestään.
Viime kunta- ja aluevaalien tulos niin täällä Lahdessa, kun koko Suomen osalta on osoitus siitä, että Hallituksen sumutus velkalaivan kääntämisestä ei mene enää meille läpi! Ei voi olla niin, että luvataan toista ja tehdään toista. Tämä ei kerta kaikkiaan käy! Vaalien tulos oli osoitus siitä, että eriarvoistavan politiikan sijaan on aika reilummalle politiikalle.
Orpo-Purran hallituksella Rahaa on kyllä riittänyt rikkaiden veroalennuksiin, mutta ei niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsee. Sosiaaliturvaa on leikattu niin kaikista heikoimmassa asemassaolevien osalta, kun myös YT-kierrosten kautta työttömiksi jääneiltä duunareilta, jotka ovat jääneet työttömyysturvan varaan. Ei voi olla niin, että kun rahat eivät riitä siitä viulut maksavat vain kaikista heikoimmassa asemassa olevat.
Hallituksen lupaukset työpaikoista ovat myös osoittautuneet täysin tyhjiksi. Työllisyys on nyt paljon heikommassa jamassa, kun se oli silloin kun tämä hallitus aloitti. Orpo-Purran hallitus sai edelliseltä hallitukselta työllisyyteen hyvän pohjan, mutta on kääntänyt suunnan heikoilla toimillaan vain huonompaan suuntaan. Juuri käyty kehysriihi oli osoitus siitä, että vielä niin kauan kuin hallitus pysyy pystyssä se kurittaa pienituloista. Meidän jokaisen tuleekin jatkossakin pitää huoli siitä, että muistamme äänestää ja linja saadaan muuttumaan. Äänestämällä vaikutamme yhteisiin asioihin ja ennen kaikkea siihen, että päätöksen teko on jatkossa reilumpaa.
Nuoret ovat tulevaisuus
Nuoret ovat tulevaisuus. Nuorten koulutukseen pitääkin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Suomen menestys on aiemmin rakennettu vankkaan osaamispohjaan. Vankan osaamisen pohjalta meillä on mahdollisuus luoda tuotteita, joita muualla ei kyetä toteuttamaan. Koulutuksen tasoon on aiemmin voinut luottaa ja koulutus järjestelmämme on tuottanut osaavaa työvoimaa työmarkkinoille. Vaikka hallitus puhuu koulutuksen suojelusta teot ovat olleet aivan päin vastaisia. Aikuiskoulutustuen ja ammatillisen koulutuksen leikkaukset eivät puhu sen puolesta, että osaaminen olisi nousussa. Päinvastoin koulutukseen tehtävät heikennykset rapauttavat osaamispohjaamme. Työpaikoilla osaamisvaatimukset kasvavat ja töissä tarvitaan yhä enemmän taitoja ottaa erilaisia teknologioita haltuun. Kouluissa opiskelusta on tullut yhä enemmän omaehtoista. Tämä yhdistelmä ei ole hyvä. Nuoret tarvitsevat koulussa ammattitaitoista opetusta rajoja ja rakkautta.
Myöskään aikuiskoulutustuen lakkautukselle ei ole tuotu uskottavaa vaihtoehtoa. Jatkossa työnmurroksessa vaille töitä jääneelle duunarille ei ole tarjolla tukea uusien taitojen ja osaamistason kohottamiseen.
Myös opiskelun rahoitusta sysätään askel askeleelta enemmän yksilön vastuulle. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa vain hyvin toimeentulevilla on varaa opiskella. Hallituksen politiikka eriarvoistaa ja jatkossa opiskeluun on mahdollisuus vain kukkaron perusteella.
Hyvät kuulijat!
Meillä on maailmalta esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun eriarvoisuus lisääntyy ja valta kasaantuu niille, joilla on rahaa. Yhdysvalloissa on alkanut aikakausi, jolla totuudella ei ole painoarvoa vaan mielikuvat, viha ja vallanhimo ohjaavat politiikan suuntia. Rahalla voi ostaa demokraattisia päätöksentekijöitä ja siirtää valtaa yhä enemmän suuryrityksille. Nämä yritykset ovat kasvottomia ja inhimillisyys päätöksenteossa puuttuu. Raha menee ihmisen edelle.
Työntekijöiden ja opiskelijoiden aseman parantaminen vaatii pitkäaikaisia ja järjestelmällisiä ponnisteluja. Meidän on panostettava koulutukseen, jotta osaaminen kehittyy. Meidän on myös varmistettava se, että yhteiskunnan turvaverkko ottaa vastaan ne, jotka ovat vaarassa pudota. Nyt jos koskaan tarvitsemme liikettä, joka pitää työntekijöiden puolta. Vahvinta on yhteistyö ja tätä yhteistyötä Ay-liike voi meille tarjota. Näytetään yhdessä, että kurjistava politiikka ei nauti kansan luottamusta. On Ok kuulua liittoon!
Erinomaista vappua kaikille ja toivorikasta kevättä! Kiitos!
Niko Blom, AKT:n 2. varapuheenjohtaja
Päivitetty: 1.5.2025
Viimeisimmät uutiset
- AKT sai työehtosopimuksen Finnairin matkustamohenkilökunnalle22.5.2025
- Vahva tuki suomalaisilta ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudelle22.5.2025
- Ismo Kokon puhe AKT:n valtuuston kokouksessa: Ay-liike luo yhteiskuntaan elintärkeää taloudellista turvaa ja vakautta.21.5.2025
- AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom AKT:n valtuuston kokouksessa: Jäseniltä selkeä viesti, teimme juuri sen mikä kannatti21.5.2025
- Seuraavan hallituksen tehtävänä pistää vientimalli uusiksi21.5.2025
- AKT:lle neuvottelutulos Finnairin matkustamohenkilöstön työehtosopimuksesta19.5.2025
- Matkatoimistoalan ja Finnairin matkustamohenkilöstön neuvotteluissa pohditaan esityksiä15.5.2025
- Finnairin matkustamohenkilöstön ja matkatoimistoalan neuvotteluissa etenemistä9.5.2025
- Liikenneopetusalalle työehtosopimus8.5.2025
- Huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden palkkataulukot uudelle sopimuskaudelle8.5.2025
Päivitetty: 1.5.2025