Lakkoavustuksen hakeminen

Miten saa toimeentulon lakon aikana?

AKT maksaa jäsenilleen lakon ajalta lakkoavustusta 60 euroa. Lakkoavustus maksetaan myös muiden ammattiliittojen jäsenille, jotka osallistuvat AKT:n päättämään lakkoon. 

Lakkoavustusta haetaan sähköisesti AKT:n lakkoavustushakemuksella.

Ensimmäisenä hakija tunnistautuu hakemukseen pankkitunnuksin. Jos tunnistautumisessa ilmenee ongelmia, ole yhteydessä jäsenpalveluun puhelimitse p. 09 6131 1244 (ma-pe klo 9-15) tai lähetä meille viesti tästä linkistä. Valitse lomakkeelta: Lakkoavustus. TÄMÄ EI OLE LAKKOAVUSTUSHAKEMUS.
Jos olet töissä lakonalaisen yrityksen alihankkijalla, ei tietojasi ole järjestelmässä automaattisesti. Ilmoita tällöin meille yritys, jossa työskentelet ja minkä lakon piirissä olleen yrityksen ajoja alihankintana ajat.
Muiden liittojen jäsenten tulee ennen hakemuksen täyttämistä olla yhteydessä AKT:n jäsenrekisteriin, p. 09 6131 1244.

Lakkoavustushakemuksen täyttöä varten tarvitset seuraavat tiedot: 

• Puhelinnumerosi
• Sähköpostiosoitteesi
• Kotipaikkakuntasi
• Tilinumerosi (IBAN-muodossa)
• Työpaikkatietosi (työpaikan nimi ja osoite)
• Ammattiosasto, jonka jäsen olet (Ammattiosastot) 

Erityisen tärkeää hakijan osalta on myös valita oikea ammattiosasto, jotta avustuksen tarkastaminen ohjautuu oikealle taholle. Oman jäsenosastonsa voi tarkistaa esimerkiksi jäsenkortista tai eAsioinnista tai mobiilisovelluksesta.

Muiden liittojen jäsenet valitsevat hakemukseen oman ammattiliittonsa.

Jos hakija jälkeenpäin huomaa, että hakemuksessa on virhe, hän voi kirjautua uudestaan sisälle, poistaa vanhan hakemuksensa ja tehdä uuden. Kerran tallennettua hakemusta ei voi enää muuttaa.

Hakemuksen täytön jälkeen

Hakemuksen täytön ja tallentamisen jälkeen se menee lakkotoimikunnan tarkastajien työjonoon. Lakkolaisen ei tarvitse tehdä enää muuta. Mahdollisista puutteista tai virheistä hakemuksessa ilmoittaa tarkastaja. Muista täyttää yhteystietosi huolella.

Vero

Liitto hoitaa lakkoavustusten verojen perimisen ja tilittämisen verottajalle, joten jäsenen ei tarvitse tehdä verotuksen suhteen mitään lakkoavustusta hakiessaan tai nauttiessaan. Lakkoavustuksen veroprosentti (30 %) määräytyy suoraan verottajan taulukosta, eikä hakijan omalla veroprosentilla ole asiaan merkitystä.


Päivitetty: 15.12.2023