Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä muistetaan työssä menehtyneitä työntekijöitä
28.4.2020
Tiistaina 28.4. vietetään kansainvälistä työturvallisuuspäivää. Kansainvälisen työjärjestön ILOn koordinoima päivä on alun perin perustettu muistamaan työssään menehtyneitä työntekijöitä.
Työturvallisuuskeskus järjestää tiistaina kansainvälisen työturvallisuuspäivän webinaarin, johon mahtuu mukaan 250 ensimmäistä osallistujaa.
Recognition of COVID-19 as an occupational disease. Kuva: ITF
Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot muistuttavat työturvallisuuden tärkeydestä
Läheskään kaikki työntekijät eivät voi tehdä etätyötä koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa. Virus edellyttää erityistä valppautta kaikkialla, myös työpaikoilla.
– Useat työntekijät kohtaavat työssään jatkuvasti asiakkaita sekä hoitoa, hoivaa ja ohjausta tarvitsevia ihmisiä. Toiset taas vastaavat tilojen puhtaudesta ja teknisestä toimivuudesta. Teollisuuden, kaupan ja kuljetuksen työntekijät huolehtivat, että ihmiset saavat tarpeellisen ravinnon ja kulutustavarat, SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen muistuttaa.
Suomessa koronakriisiä on hoidettu terveys edellä. Hyvinvointipalvelut ja hallinto toimivat meillä kansainvälisesti verraten hyvin ja koronaviruksen leviämistä on onnistuttu hillitsemään Suomen hallituksen päättämillä toimenpiteillä.
Koronavirusepidemia on haastanut suomalaisen terveydenhuollon, mutta toistaiseksi sairaala- ja tehohoitopaikat ovat riittäneet.
– Sairaita hoitaneet ovat kuitenkin joutuneet työskentelemään paineen alla huolissaan omasta terveydestään. Toinen huolen aihe on se, että muiden merkittävien terveyteen ja työkykyyn vaikuttavien sairauksien hoito ja kuntoutus ovat viivästynet koronaepidemian vuoksi, Mironen huomauttaa.
Asiantuntijatahojen ohella työsuojelualan organisaatiot työsuojeluhallinto, Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus ovat antaneet tärkeää ohjeistusta. Myös ammattiliitot ovat aktiivisesti ohjeistaneet ja tukeneet jäseniään.
Anne Mironen korostaa työnantajan velvollisuutta arvioida työpaikan riskejä. Työnantajan on hoidettava työpaikan työsuojeluasiat priimakuntoon yhdessä työntekijöiden, henkilöstön edustajien ja työterveyshuollon kanssa.
– Myös jaksamiseen liittyvät kuormituskysymykset on otettava vakavasti ja niihin on haettava ratkaisuja. Väsymys saa aikaan virheitä, jotka voivat olla kohtalokkaita.
Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä muistetaan työssä menehtyneitä työntekijöitä
Päivitetty: 28.4.2020
Viimeisimmät uutiset
- Liikenneopetusalan, Matkatoimistoalan ja Finnairin matkustamohenkilöstön palkkataulukot uudelle sopimuskaudelle - Uusia työehtosopimuksia julkaistu26.6.2025
- Rikotut työmarkkinat? - Poliitikot ja liittojohtajat lavalla Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella27.6.2025
- Ovelaa leikkauspolitiikkaa – hallitus on silpunnut sosiaaliturvaa pala kerrallaan18.6.2025
- Kohti turvallisia ja väkivallattomia työpaikkoja – Kolumbia ratifioi ILOn yleissopimuksen 19017.6.2025
- AKT:n palvelunumerot palvelevat läpi kesän19.6.2025
- AKT:n sopimuskierros maalissa5.6.2025
- Satamien kannanotto AKT:n edustajakokouksen puheenjohtajavalintoihin5.6.2025
- Työntekijöiden oikeudet maailmalla toteutuvat ennätyksellisen huonosti4.6.2025
- Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025
- AKT sai työehtosopimuksen matkatoimistoalalle4.6.2025
Päivitetty: 28.4.2020