SAK:n tutkimus: Osa-aikainen on aina valmis tulemaan töihin
27.4.2015
Vastentahtoisesti osa-aikaisesti työskentelevien arki on karua, ilmenee SAK:n tekemästä haastattelututkimuksesta. He ovat työnantajan joustovara, jonka on oltava aina valmis tulemaan töihin.
Vastentahtoisesti osa-aikaisena työskentelevät palvelualan työntekijät kokevat olevansa kuin heittopussi tai käsipari, jota liikutellaan työpisteeltä toiselle.
– Puhutaan käsipareista, ei ihmisistä. Jos ei käsipareja ole tarpeeksi, niin kassoille tulee ruuhkaa, toteaa tutkimukseen osallistunut kaupan alan työntekijä.
Moni vastentahtoisesti osa-aikaisesti työskentelevistä kokee, etteivät työnantaja tai vakituiset työntekijät arvosta heitä. Epävarmassa työtilanteessa olevan työntekijän on siedettävä esimerkiksi epäasiallista käytöstä, jotta hän saa jatkossa työtä.
– Keittiöpäällikkö kähmii kuulemma yhdessä paikassa. Jos sanoo ei, niin sitten ei olekaan enää tunteja, kertoo ravintola-alan työntekijä.
SAK:n tekemä tutkimus osoittaa, että joustavuudesta huolimatta osa-aikatyöntekijän toimeentulo on kiven alla. Tulot rakentuvat yleensä pienistä puroista, joista yksi on päätoimi, ja toimeentuloa täydentävät useiden työnantajien antamat keikkaluontoiset työtehtävät.
SAK: Osa-aikaisuudelle oltava hyvät perusteet
SAK katsoo, että työntekijä tarvitsee aina varmuuden vähimmäisansioista. Osa-aikaisuudelle on myös oltava hyväksyttävät perusteet, eikä se saisi olla vain työnantajan keinottelua.
– Usein työnantaja haluaa minimoida työkustannuksia eli työn hintaa, kun hän teettää osa-aikatyötä tai palkkaa työntekijöitä nollatyösopimuksilla. Kysynnän vaihtelut ja epävarmuus työn määrästä siirretään näin työntekijän harteille, selventää SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen.
SAK:n päälakimiehen Timo Koskinen mielestä nollatyösuhteisten ongelma on jo niin laaja, että asiaan tulisi puuttua lainsäädännössä. Työmarkkinajärjestöt ovat pyrkineet löytämään useassa työryhmässä ratkaisua osa-aikatyön ja nollatyösuhteisten ongelmiin.
– Osa-aikaisten ongelman ratkeaminen ei ole kiinni työntekijäpuolen tai virkamiehistön asenteista. Kaipaisinkin enemmän perusteluita, miksi yrittäjäriskin viimekätinen kantaja pitää olla juuri osa-aikainen nollatyöntekijä, ihmettelee päälakimies Timo Koskinen.
SAK toteutti Maaginen sana: käsipari – Tutkimus vastentahtoisesta osa-aikatyöstä -tutkimuksen vuonna 2013, ja sitä varten haastateltiin 22 palvelualan työntekijää eri puolilla Suomea.
Päivitetty: 5.6.2019
Viimeisimmät uutiset
- Liikenneopetusalan, Matkatoimistoalan ja Finnairin matkustamohenkilöstön palkkataulukot uudelle sopimuskaudelle - Uusia työehtosopimuksia julkaistu26.6.2025
- Rikotut työmarkkinat? - Poliitikot ja liittojohtajat lavalla Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella27.6.2025
- Ovelaa leikkauspolitiikkaa – hallitus on silpunnut sosiaaliturvaa pala kerrallaan18.6.2025
- Kohti turvallisia ja väkivallattomia työpaikkoja – Kolumbia ratifioi ILOn yleissopimuksen 19017.6.2025
- AKT:n palvelunumerot palvelevat läpi kesän19.6.2025
- AKT:n sopimuskierros maalissa5.6.2025
- Satamien kannanotto AKT:n edustajakokouksen puheenjohtajavalintoihin5.6.2025
- Työntekijöiden oikeudet maailmalla toteutuvat ennätyksellisen huonosti4.6.2025
- Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025
- AKT sai työehtosopimuksen matkatoimistoalalle4.6.2025
Päivitetty: 5.6.2019