Työmarkkinajärjestöjen esitykset lisäisivät joustoja, mutta turvaisivat myös työntekijöiden asemaa koronaepidemian aikana
19.3.2020
Työmarkkinajärjestöt sopivat eilen yhteisestä esityksestä, jolla pyritään turvaamaan ihmisten työllisyyttä, toimeentuloa ja yritysten toimintaedellytyksiä koronaviruksen aiheuttaman epidemian aikana. Kyseessä on vasta esitys, joka vaatii toteutuakseen eduskunnan hyväksymisen. Siihen asti toimitaan työlainsäädännön ja työehtosopimusten mukaisesti.
Työmarkkinajärjestöjen (SAK, Akava, STTK, Kuntatyönantajat ja EK) esitys Sanna Marinin (sd) hallitukselle sisältää monia työelämän joustoja ja tukitoimia yrityksille, mutta myös ihmisten toimentulon turvaamiseen tähtääviä esityksiä.
Jälkimmäisiin kuuluu muun muassa työttömyysturvan omavastuupäivien poistaminen, työttömyysturvan työssäoloehdon lyhentäminen 13 viikkoon 1.1.2020 jälkeen alkaneissa työsuhteissa ja takaisinottovelvollisuuden pidentäminen yhdeksään kuukauteen. Lisäksi työttömyysturvan enimmäisaika ei kulu lomautusten aikana.
Järjestöt esittävät myös palkanmaksuvelvollisuuden siirtämistä enintään 14 päivän osalta valtiolle poikkeustilanteessa, jolloin työnteko estyy viranomaisen tekemästä päätöksestä.
Tartuntatautipäivärahaan tulisi oikeus tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämien karanteenien ohella myös tilanteissa, joissa muun viranomaisen päätöksen takia työnteko estyy tai alle 12-vuotiaan lapsen koulu tai päiväkoti on suljettu tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.
Lisää joustoja
Esitykseen sisältyviä joustoja ovat muun muassa yt-neuvottelujen vähimmäisaikojen lyhentäminen tai poikkeustilanteessa jopa kokonaan poistaminen. Tällainen poikkeustilanne syntyisi, kun koronaviruksesta aiheutuva yrityksen tuotteiden tai palveluiden kysyntä äkillisesti ja voimakkaasti heikkenisi, ja jonka seurauksena yritykselle syntyisi tarve lomauttaa merkittävä osa työntekijöistä.
Työnantaja saisi oikeuden lomauttaa myös määräaikaisissa työsuhteissa olevia sekä purkaa koeajalla olevan työsuhde myös tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Vastaavasti koeajapurusta ei seuraisi työntekijälle karenssia.
Yksityisen sektorin työnantajille esitetään helpotusta työeläkemaksuihin. Työeläkemaksu alenisi 2,6 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi 910 miljoonan euron kevennystä yksityisen puolen työnantajien työeläkemaksuihin. Tarkoitus on, että tilapäinen alennus maksetaan takaisin vuosina 2022-2025.
Lisäksi esitetään työeläkemaksujen lykkäystä 3 kuukaudella sekä työeläkemaksujen takaisinlainauksen helpottamista.
Kassojen toimintakyky
Järjestöt esittävät myös toimia työttömyyskassojen toimintakyvyn turvaamiseksi.
Järjestöt esittävät valtion osallistumista lomautuspäivärahojen rahoitukseen määräaikaisesti vuoden 2020 loppuun saakka rahoittamalla ansiopäivärahan peruspäivärahaa vastaavan osuuden.
Työttömyyskassojen toimintakyvyn ja etuuksien ripeän maksatuksen turvaamiseksi järjestöt esittävät, että valtio varautuu tukemaan vuoden 2020 aikana 20 miljoonalla eurolla työttömyyskassojen toimintaa.
Arto Jokela
Linkki SAK:n sivuille työmarkkinajärjestöjen esitykseen:
https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/sakn-hallitus-hyvaksyi-tyomarkkinoiden-kriisipaketin
Päivitetty: 20.3.2020
Viimeisimmät uutiset
- AKT sai työehtosopimuksen Finnairin matkustamohenkilökunnalle22.5.2025
- Vahva tuki suomalaisilta ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudelle22.5.2025
- Ismo Kokon puhe AKT:n valtuuston kokouksessa: Ay-liike luo yhteiskuntaan elintärkeää taloudellista turvaa ja vakautta.21.5.2025
- AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom AKT:n valtuuston kokouksessa: Jäseniltä selkeä viesti, teimme juuri sen mikä kannatti21.5.2025
- Seuraavan hallituksen tehtävänä pistää vientimalli uusiksi21.5.2025
- AKT:lle neuvottelutulos Finnairin matkustamohenkilöstön työehtosopimuksesta19.5.2025
- Matkatoimistoalan ja Finnairin matkustamohenkilöstön neuvotteluissa pohditaan esityksiä15.5.2025
- Finnairin matkustamohenkilöstön ja matkatoimistoalan neuvotteluissa etenemistä9.5.2025
- Liikenneopetusalalle työehtosopimus8.5.2025
- Huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden palkkataulukot uudelle sopimuskaudelle8.5.2025
Päivitetty: 20.3.2020