TP:Vahvat työelämän oikeudet ovat päämäärä, eivät ongelma

7.10.2015

Teollisuuden palkansaajien mukaan Suomen viiteryhmä kilpailukykyvertailuissa on oikea.

 

– Julkisen keskustelun näkökulma kansainväliseen kilpailukykyyn ja työelämän oikeuksiin on vinoutunut, Teollisuuden palkansaajien (TP) puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tänään vietettävänä Kunnon työn päivänä.
 
– Ei ongelma ole se, että kohtelemme Suomessa ja parissa kymmenessä muussa maassa työntekijöitä säädyllisesti, vaan se, että suuressa osassa maailmaa ihmisarvoa poljetaan säälimättä.
 
TP:n mukaan on hyvin tarkoitushakuista tehdä kansainvälisistä kilpailukykyvertailusta johtopäätös, jonka mukaan suomalaista työmarkkinajärjestelmää tulisi radikaalisti muuttaa. Esimerkiksi viime viikolla julkaistussa Maailman talousfoorumin vertailussa Suomi sijoittui kokonaistarkastelussa maailman kahdeksanneksi kilpailukykyisimmäksi maaksi. Työmarkkinoiden tehokkuudessa Suomi sijoittui muun muassa Saksan edelle.
 
– Yhdessä uudistamiseen tulee tietysti aina olla valmis. Meidän tulee elää ajassa ja kyetä parantamaan järjestelmäämme. Samalla täytyy muistaa, että esimerkiksi palkanmuodostuksen joustavuudessa olemme täysin oikeassa viiteryhmässä: Itävallan, Saksan ja Ruotsin hyvässä seurassa, varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
 
– Meillä ei ole mitään syytä tavoitella Viron, Latvian, Ugandan, Arabiemiraattien tai Hongkongin ja Singaporen työmarkkinamalleja, vaan päinvastoin tukea näitä maita luomaan järjestelmiä, jotka huomioisivat myös niissä asuvien tavallisten ihmisten tarpeet nykyistä paremmin. 
 
Maailmanpankki kertoi maanantaina arvioivansa enää alle kymmenen prosentin maailman väestöstä elävän äärimmäisessä köyhyydessä tämän vuoden lopussa. Myönteisen kehityksen taustalla se näkee kehittyvien maiden talouskasvun rinnalla erityisesti lisääntyneet investoinnit koulutukseen, terveyteen ja sosiaalisiin turvaverkkoihin.
 
– Muutosta ei voi pitää kylmän kapitalismin menestystarina – päinvastoin. Se osoittaa, että emme tarvitse lisää vahvan valtaa, vaan sitä murtavaa oikeudenmukaisuutta ja keskinäistä solidaarisuutta. Politiikkaa ja järjestelmiä, jotka avaavat ihmisille mahdollisuuden parempaan elämään, varapuheenjohtaja Marko Piirainen painottaa. 
 
– Vapaan ammattiyhdistysliikkeen vahvistuminen kaikkialla maailmassa on avainasemassa, samoin tulonjaon tasaaminen toimivien verojärjestelmien kautta kitkemällä muun muassa veroparatiisikäytäntöjä.
 
 


Päivitetty: 5.6.2019