AKT aloittaa tänään työehtosopimusneuvottelut - tavoitteena tuntuvat palkankorotukset

7.12.2022


Seuraa ajankohtaista tietoa tes-neuvotteluista akt.fi/neuvottelut.

 

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry aloittaa keskiviikkona 7. joulukuuta uudet työehtosopimusneuvottelut. Neuvottelut alkavat tänään Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) ry:n sekä Satamaoperaattorit ry:n kanssa. AKT neuvottelee kaikkiaan 12 työehtosopimuksesta, jotka ovat päättymässä 31.1.2023. 

AKT:n selkeä tavoite neuvotteluissa on ansiotason nostaminen. Korkeaan inflaatioon ja ostovoiman heikentymiseen pitää vastata tuntuvilla palkankorotuksilla. Työehtosopimustavoitteina on myös työelämän laatukysymysten osalta. Näistä keskeisempiä ovat esimerkiksi työ- ja lepoajat, sosiaalimääräykset sekä erilaisten haittojen ja olosuhteiden mukanaan tuomat erityispiirteet. 

- Korkea inflaatio tuo paineita tuntuviin palkankorotuksiin, kun tavallisilla työntekijöillä palkkapussin ostovoima kevenee. Neuvotteluissa on toisaalta huomioitava korkealla pysytellyt työllisyys sekä pula ammattitaitoisista kuljettajista. Kuljettajapula on syytä ottaa myös työnantajapuolella vakavasti, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko

Tänään alkaneissa neuvotteluissa ALT:n kanssa neuvoteltavana ovat kuorma-auto-, linja-auto-, huoltokorjaamo- ja terminaalitoiminta-alojen, linja-autoasemien sekä säiliöauto- ja öljytuotealan sopimukset. Satamaoperaattoreiden kanssa neuvotellaan ahtausalan sopimuksesta.

Neuvotteluja tullaan myöhemmin käymään myös Palvelualojen työnantajat Paltan, Elintarviketeollisuusliitto ETL:n, Kaupan liiton, Taksityönantajien sekä Airpro Oy:n kanssa.

Neuvottelujen etenemistä seurataan verkkosivuilla akt.fi/neuvottelut

Neuvottelujen etenemisestä kerrotaan neuvottelusivustolla akt.fi/neuvottelut. Sivustolla kerrotaan neuvotteluprosessista, neuvottelujen etenemisestä, neuvottelutavoitteiden sisällöstä ja ajankohtaisia uutisia siitä, mitä neuvottelurintamalla tapahtuu – mahdolliset työtaistelut mukaan lukien. Ota sivusto seurantaan!

Lisätiedot tes-neuvotteluista:
puheenjohtaja Ismo Kokko, p. 040 732 5375
edunvalvontapäällikkö Harri Pasanen, p. 040 582 8016


Tekstiä korjattu 7.12. klo 19. kohdasta:
"Neuvotteluissa on huomiotava korkealla pysynyt työllisyys" 
Aiemmin kirjoitettu virheellisesti "työttömyys".


Päivitetty: 8.12.2022