Ammattikoulutuksesta leikattu jo riittävästi

22.4.2023

AKT vastustaa jyrkästi valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän esittämiä rajuja leikkauksia ammattikoulutukseen. Sen sijaan tarvitaan lisää resursseja opetukseen ja tukea opiskelijoille.

VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä toivoo, että uusi hallitus lyhentäisi toisen asteen ammatilliset perustutkinnot kaksivuotisiksi. Tästä Niemelä laskee säästöksi sata miljoonaa euroa.

Ratkaisu olisi täyskäännös linjaukseen, joka tehtiin parikymmentä vuotta sitten, kun kaikki ammatilliset perustutkinnot pidennettiin kolmivuotisiksi. Silloin tarkoitus oli antaa ammattiopiskelijoille mahdollisuus jatko-opintoihin ja lisätä yleissivistävää koulutusta.

- Opintojen lyhentämisen sijaan tulisi lisätä resursseja. Kouluihin tarvitaan päteviä opettajia ja lähioppimista. Huomiota tarvitaan opiskelijoiden tukemiseen. Työelämä muuttuu ja tulevaisuudessa työntekijät tarvitsevat yhä enemmän kielitaitoa ja kykyä oppia uutta, AKT:n varapuheenjohtaja Niko Blom jyrähtää.

Kuvassa on Niko Blom. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Viesti työpaikoilta kertoo, että ammatillisesta koulutuksesta saatu pohja ei tahdo riittää jatkuvasti kehittyvän työelämän vaatimuksiin. Leikkaukset näkyisivät pitkällä aikavälillä kohtaanto-ongelmana. Työt ja tekijöiden osaaminen menevät ristiin ja syntyy työttömyyttä.

"Valtiovarainministeriön virkamieskunta on ottanut liikaa poliittista valtaa."

Myös toimitusministeriön opetusministeri Li Andersson kommentoi asiaa Kansan Uutisissa 21.4. ja muistutti, että ammatillinen koulutus on viimeisimmän, vuoden 2018 reformin jälkeen osaamisperustaista. Se tarkoittaa sitä, että tutkintoja voi suorittaa alle kolmessa vuodessa, mikäli opiskelijalla on aikaisempaa osaamista. Anderssonin kanssa voi olla samaa mieltä siitä, että valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Niemelän esitys on käsittämätön ja perustuu tietämättömyyteen. 

- Valtiovarainministeriön virkamieskunta on ottanut liikaa poliittista valtaa talouspoliittisessa keskustelussa jo ennen Niemelän uusia kannanottoja, Blom sanoo.


Päivitetty: 21.6.2023