AKT ei hyväksy lentoemäntien ja stuerttien työehtojen heikennyksiä

4.9.2020

Finnair ilmoitti eilen lomauttavansa 1 900 henkilöä. Säästöneuvotteluissa matkustamohenkilöstölle oli tarjolla vain heikennyksiä palkkoihin ja muihin työsuhteen ehtoihin.

Korona on ollut kova pala niin matkustamohenkilöstölle kuin koko matkailualallekin. Koronan varjolla osa työnantajista on kuvitellut, että työehtosopimuksissa olevien kriisilausekkeiden turvin voidaan työntekijäpuoli pakottaa neuvottelemaan ja suostumaan työehtojen heikennyksiin.

Finnairin neuvotteluissa mukana ollut AKT:n palkkasihteeri Johanna Tuomaala muistuttaa, että ammattiyhdistyksen tärkein tehtävä on kuitenkin parantaa jäsentensä työehtoja, ei heikentää.  

− Finnairin kanssa neuvoteltiin toista viikkoa. Työnantajalla oli tarjota vain heikennyksiä työehtosopimukseen ja ainoa vastapaino oli keskeneräinen kannustinjärjestelmä. Yksikään työntekijäpuolen ehdotus ei ollut työnantajalle mieleen. Kannustinjärjestelmä aiheutti minulle takauman vuoteen 2014. Kannustinjärjestelmän varjolla osa työntekijäryhmistä sitoutui mittaviin vakautussopimuksiin ja vastapainoksi luvattiin tulevaisuudessa rahaa tuosta kannustinjärjestelmästä. Mutta kuinkas kävikään, työnantaja sorvasi mekanismit itselleen sopiviksi ja työntekijät jäivät nuolemaan näppejään, kertoo Tuomaala.

Finnair on ilmoittanut lomauttavansa toistaiseksi 1 900 matkustamohenkilöstön jäsentä lokakuun alusta alkaen. Lomautuksen ulkopuolella olevalle 100 hengen ydinryhmälle on tarjolla töitä joka kuukausi ja 200 hengelle joka toinen kuukausi.

− Töissä on tulevien kuukausien aikana 200 henkilöä. Minkälaisen säästön olisi tuonut näiden 200 työntekijän palkkojen leikkaaminen? Tällä hetkellä jokainen Finnairilainen on osallistunut säästöihin olemalla lomautettuna ja ilman palkkaa, sanoo Tuomaala.

Nordic Regional Airlinesin (Norra) säästöneuvottelut päättyivät viime viikolla. Tarjolla niissä oli vielä vähemmän työntekijöille kuin Finnairilla. Tiistaina 1.9. Norralla aloitettiin uudet yt-neuvottelut koskien enintään 90 päivän lomautuksia.

 

 


Päivitetty: 4.9.2020