AKT hyväksyi matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksen

16.2.2022

AKT:n hallitus on hyväksynyt valtakunnansovittelijan eilen 15.2. tekemän, Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskevan, sovintoesityksen. Uusi työehtosopimus on pituudeltaan vajaan kahden vuoden mittainen ja sisältää joitakin muutoksia työehtoihin sekä palkankorotuksen 1.1.2023 alkaen. Korotuksen suuruus on sovintoesityksen mukaan sidottu teknologia- ja kemianteollisuuden korotustasoon.  

- Olemme AKT:ssa tyytyväisiä siihen, että työnantajan esittämät mittavat työehtojen heikennykset saatiin torjuttua. Neuvotteluprosessi oli poikkeuksellisen raskas ja kohtuullinen lopputulos on erityisen tärkeää lentoemännille ja stuerteille, jotka ovat lähihistoriassa joutuneet tekemään raskaita säästösopimuksia, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. 

Uusi työehtosopimus pitää sisällään korotuksia alimpiin palkkaluokkiin. Tämä muutos astuu voimaan 1.6.2022. Lisäksi saimme vanhassa säästösopimuksessa palkattomaksi sovitun eLearninginin osaksi työaikaa. Nyt se lasketaan mukaan kuukauden kokonaistyöaikaan lepoajat huomioiden. Yleiskorotukset tulevat kaikille 1.1.2023. 

- Ratkaisu sisältää myös muutamia rakenteellisia päivityksiä sekä kipeimpiä asioita vietiin työryhmätyöskentelyyn sopimuskauden ajaksi, summaa palkkasihteeri Johanna Tuomaala.

Seuraavaksi AKT:ssä keskitytään toisen kotimaisen lentoyhtiön, Nordic Regional Airlinesin, Norran matkustamohenkilökunnan työehtoneuvotteluihin, joissa vanha työehtosopimus on päättynyt tammikuun lopussa. Työnantajalla on ollut samansuuntaisia ajatuksia leikkausten suhteen kuin Finnairillakin.

- Tähän suhtaudutaan AKT:ssä samalla kriittisyydellä kuin muihinkin heikennysesityksiin, summaa Kokko.

Lisätietoja:
Ismo Kokko, puheenjohtaja
p. 040 732 5375

Johanna Tuomaala, palkkasihteeri
p. 044 412 3001
johanna.tuomaala@akt.fi


Päivitetty: 16.2.2022